Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-11-01

Czekoladowe smoothie z buraka i śliwek - prawdziwa bomba witaminowo smakowa

WegańskiBezglutenowySłodki


SKŁADNIKI

1 duży burak
5 śliwek (u nas mrożone)
garść pestek dyni
2 łyżki gorzkiego kakao
2 szklanki mleka migdałowego
4 łyżki płatków jaglanych


To się dopiero nazywa witaminowa bomba! Dla osób nieprzepadających za burakiem - obiecuję, jego smak w tej kompozycji jest niewyczuwalny :)
Koktajl mógłby nosić nazwę:

Czekoladowa  śliwka z buraczaną nutką 

BURAK - skarbnica żelaza i kwasu foliowego, potas, do tego mnóstwo witamin - witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C. Buraki to doskonałe źródło potrzebnych pierwiastków dla osób, które nie jedzą mięsa, zawiera naturalnie występujące cukry (osoby z cukrzcą powinny na niego uważać, gdyż może gwałtownie podnieść poziom glukozy we krwi)

KAKAO - magazyn magnezu, zawiera również  chrom, wapń, żelazo, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, sód, wit C, a przede wszystkim jest nazywane naturalnym afrodyzjakiem :)

ŚLIWKA - w połączeniu z kakao daje niebiański duet :) Dodatkowo jest bogata w potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor, a także witaminy z grupy B

PESTKI DYNI- wszyscy znamy je głównie z dużej zawartosci cynku, ale to nie tylko włosy i paznokcie zyskają na ich konsumpcji :) Pestki dyni zawierają również witaminy E, B1, B2 , B6, witaminy A, C , a także są bogatym źródłem są bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych 

MLEKO MIGDAŁOWE - wapń w płynie, świetna alternatywa dla osób unikających produktów odzwierzęcych, bądź też po prostu na nie uczulonych

PŁATKI JAGLANE - tutaj jako dodatek węglowodanów złożonych, neturalne w smaku, w połączeniu z w/w składnikami idealnie pęcznieją i nadają gęstej konsystencji. Wykorzsytuję je na wiele sposobów, nie tylko do koktajli, ale również owsianek, placków, czy ciastek. Dodatkowe źródło witamin z grupy B i wapnia, fosforu, żelaza, a także cynku jest zawsze w cenie. 

BŁONNIK - dzięki temu, że sok z buraka nie został wyciśnięty, a zmikowałam całą bulwę mamy koktajl pełen drogocennego błonnika!

czekoladowy koktajl ze śliwką

WYKONANIE:
 

  1. Buraka umyj i pokroj w mniejsze kawałki i wrzuć do blendera
  2. Śliwki (zamrożone nadają bardziej gęstą konsystencję) wrzuć do blendera
  3. Dodaj do kielicha pestki dyni, kakao, płatki i zalej mlekiem
  4. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji

SMACZNEGO I NA ZDROWIE! :)


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

SKŁADNIKI

1 duży burak
5 śliwek (u nas mrożone)
garść pestek dyni
2 łyżki gorzkiego kakao
2 szklanki mleka migdałowego
4 łyżki płatków jaglanych


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN