To się dopiero nazywa witaminowa bomba! Dla osób nieprzepadających za burakiem - obiecuję, jego smak w tej kompozycji jest niewyczuwalny :)
Koktajl mógłby nosić nazwę:
Czekoladowa śliwka z buraczaną nutką
BURAK - skarbnica żelaza i kwasu foliowego, potas, do tego mnóstwo witamin - witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C. Buraki to doskonałe źródło potrzebnych pierwiastków dla osób, które nie jedzą mięsa, zawiera naturalnie występujące cukry (osoby z cukrzcą powinny na niego uważać, gdyż może gwałtownie podnieść poziom glukozy we krwi)
KAKAO - magazyn magnezu, zawiera również chrom, wapń, żelazo, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, sód, wit C, a przede wszystkim jest nazywane naturalnym afrodyzjakiem :)
ŚLIWKA - w połączeniu z kakao daje niebiański duet :) Dodatkowo jest bogata w potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor, a także witaminy z grupy B
PESTKI DYNI- wszyscy znamy je głównie z dużej zawartosci cynku, ale to nie tylko włosy i paznokcie zyskają na ich konsumpcji :) Pestki dyni zawierają również witaminy E, B1, B2 , B6, witaminy A, C , a także są bogatym źródłem są bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych
MLEKO MIGDAŁOWE - wapń w płynie, świetna alternatywa dla osób unikających produktów odzwierzęcych, bądź też po prostu na nie uczulonych
PŁATKI JAGLANE - tutaj jako dodatek węglowodanów złożonych, neturalne w smaku, w połączeniu z w/w składnikami idealnie pęcznieją i nadają gęstej konsystencji. Wykorzsytuję je na wiele sposobów, nie tylko do koktajli, ale również owsianek, placków, czy ciastek. Dodatkowe źródło witamin z grupy B i wapnia, fosforu, żelaza, a także cynku jest zawsze w cenie.
BŁONNIK - dzięki temu, że sok z buraka nie został wyciśnięty, a zmikowałam całą bulwę mamy koktajl pełen drogocennego błonnika!
WYKONANIE:
- Buraka umyj i pokroj w mniejsze kawałki i wrzuć do blendera
- Śliwki (zamrożone nadają bardziej gęstą konsystencję) wrzuć do blendera
- Dodaj do kielicha pestki dyni, kakao, płatki i zalej mlekiem
- Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji
SMACZNEGO I NA ZDROWIE! :)