Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-10-18

Domowy hummus z suszonymi pomidorami

WegańskiBezglutenowy


SKŁADNIKI

100 g ciecierzycy
5 pomidorów suszonych
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki pasty tahini
2 ząbki czosnku
sok z cytryny

Czas przygotowania: 10 minut + moczenie ziaren

10 porcji
Kalorie: 78,5 kcal
Białko: 3,2 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 5 g


Pasta z ciecierzycy - hummus - bardzo często gości w naszym menu w klasycznej wersji. 
W końcu przyszła pora na inne dodatki, które sprawiły iż smak klasyczny ustąpił miejsca pomidorowemu...
Koniecznie spróbujcie!

Domowy hummus z suszonymi pomidorami

WYKONANIE:

1. Ciecierzycę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odsącz z wody, przełóż do miski, 
2. Dodaj pastę sezamową, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek,  oliwę z oliwek, rozdrobnione suszone pomidory.
4. Zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę. 
5. Jeżeli masa będzie za gęsta, dodaj trochę zalewy z ciecierzycy. 
6. Tak przygotowany hummus przechowuj w lodówce do 5 dni

Smacznego


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN