Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-12-08

Frytki z batata z tahini, miodem i oliwą

WegetariańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 25 minut

1 porcja
Kalorie: 307 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 11 g
Węglowodany: 50 g

SKŁADNIKI

200 g batatów
1 łyżeczka pasty tahini
1 łyżeczka miodu / w wersji wegańskiej syrop klonowy
1 łyżeczka oliwy z oliwek


Przepyszne połączenie słodkiego batata z chilli, sezamową pastą tahini i miodem. Frytki są idealne w smaku! Słodko - ostre - dodatkowo możesz je podrasować cynamonem, solą i pieprzem.

Stanowią świetny dodatek do dań głównych, bądź same są daniem głównym - często wybieramy je na kolację

WYKONANIE:

  1. Batata pokrój w słupki, polej oliwą z oliwek i natrzyj przyprawami,
  2. Wstaw do piekarnika na 20 - 25 minut i piecz w 180 stopniach.
  3. Po wyjęciu z piekarnika polej tahini i miodem. Przypraw wedle uznania - u nas sporo chili :)

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN