Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-02-15

Malinowa galaretka - naturalna bez barwników i konserwantów

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 10 minut

2 porcje
Kalorie: 152 kcal
Białko: 5,5 g
Tłuszcze: 6 g
Węglowodany: 20,5 g

SKŁADNIKI

400 g mrożonych malin (2 kubki)
2 łyżki chia
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżeczki ksylitolu
2 łyżeczki agar agar
woda


Właśnie kończymy ostatnie zapasy owoców lata, to dzięki rodzicom i ich miłości do opieki nad drzewami i krzewami owocowymi, a także mnóstwem różnych warzyw możemy cieszyć się naturalnymi smakami nawet zimą. Niestety nasZ asortyment malin powoli się już kończy, więc wykorzystujemy je do najbardziej wyszukanych i prostych pomysłów.

Jeżeli lubisz galaretki, to ten przepis jest dla Ciebie. Powstał z potrzeby dodania słodkiego deseru do całodziennego menu, deseru bogatego w dobre składniki, słodkiego i pysznego. Tak więc do malin dodałam chia i siemienia wzbogacając posiłek o potrzebne dla organizmu kwasy tłuszczowe OMEGA 3.

Jak widać nie zawsze owoce musimy jeść w formie surowej, w koktajlu, cieście czy owsiance. Pozwólmy odetchąć Panu dr Oetker i sami zróbmy pyszną galaretkę :)

Deser jest niskokaloryczny, więc bez obaw mogą go zajadać osoby będące na dietach redukcyjnych

MALINOWA GALARETKA

malinowa wegańska

WYKONANIE

  1. Mrożone owoce umieść w rondelku, dodaj ksylitol i odrobinę gorącej wody
  2. Gotuj do momentu zawrzenia, zmiksuj za pomocą blendera na gładki mus
  3. Rozpuść w niewielkiej ilości wody agar agar i dodaj do galaretki, ponownie zmiksuj i wstaw na palnik
  4. Mieszaj do momentu zagotowania, wyłącz palnik i po chwili dodaj siemię i chia
  5. Przelej do misek i pozostaw do wystygnięcia

Do deseru możesz dodać śmietankę kokosową, świeże owoce, orzechy czy polać rozpuszczoną gorzką czekoladą - wszystko zależy od Twoich preferencji i doboru makro składników w diecie.

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN