Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-12-03

Gorzka czekolada z pomarańczą i chili

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie

15 kawałków
Kalorie: 50 kcal
Białko: 1,3 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 2 g

SKŁADNIKI

80 g gorzkiego kakao
50 g tłuszcz kakaowego
10 g erytrytolu / ksylitolu
chlust mleka migdałowego
10 g chili
skórka z połowy pomarańczy - sparzona i podsuszona w piekarniku (można użyć gotowej, ale ciężko znaleźć bez dodatku cukru)


Gorzka czekolada z orzechami wyszła obłędna, więc by bardziej uświątecznić kolejną wersją dodaliśmy chili i skórkę z pomarańczy - to połączenie jest naprawdę idealne.
Słodkie i ostre, a więc dwa dominujące, ale nie rywalizujące ze sobą smaki do tego lekka goryczka kakao daje świetny efekt całościowy :)

Oczywiście dodatki możecie dowolnie wymieniać, wedle uznania, potrzeby i zawartości kuchennych szafek :)

 

GORZKA CZEKOLADA DOMOWA Z POMARAŃCZĄ


pomarańcz i chilli

gorzka pomarańcz


WYKONANIE:

1.W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło kakaowe
2.Dodajemy gorzkie kakao i erytrytol, dokładnie mieszamy.
3.Dodajemy chilli.
4.Przelewamy do naczynia (u nas kwadratowe wyłożone papierem do pieczenia) i posypujemy skórką z pomarańczy.

Czekolada jest boska! Połączenie smaku chili i słodkiej pomarańczy jest nie do opisania :)

pomarańczowa z chilli body idea

deser



SMACZNEGO 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie

15 kawałków
Kalorie: 50 kcal
Białko: 1,3 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 2 g

SKŁADNIKI

80 g gorzkiego kakao
50 g tłuszcz kakaowego
10 g erytrytolu / ksylitolu
chlust mleka migdałowego
10 g chili
skórka z połowy pomarańczy - sparzona i podsuszona w piekarniku (można użyć gotowej, ale ciężko znaleźć bez dodatku cukru)


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN