Dzisiejszy przepis wyrósł z potrzeby zjedzenia naprawdę dobrej jakościowo czekolady. Chcieliśmy by zawierała tylko kakao, orzechy no i niestety wiadomo tłuszcz również musi w niej wystąpić, jednak staralismy sie go ograniczyć do totalnego minimum.
Czekolada ma bardzo intensywny smak i zapach. W całym domu pachnie kakao. Niespodzianką są różnie, a raczej niedbale pokrojone orzechy - nigdy nie wiadomo na co trafisz - nerkowca, laskowego, czy migdała i w jakiej wielkości :)
Koniecznie ją wypróbujcie, gwarantuje, że zasmakuje wszystkim wielbicielom czekolady.
Gorzka czekolada z orzechami bez cukru i mleka
WYKONANIE:
1. Tłuszcz kakaowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kakao i podlewamy odrobiną mleka migdałowego, dokładnie mieszamy
2. Po rozpuszczeniu wszystkich składników przelewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Rozrzucamy na czekoladzie pokrojone niedbale orzechy.
4. Wstawiamy do lodówki na ok 1h.
5. Kroimy i uważamy by nie zjeść od razu całej :)
SMACZNEGO