Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-12-01

Gorzka czekolada z orzechami

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenie

8 kawałków
Kalorie: 130 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcze: 11 g
Węglowodany: 2 g


Dzisiejszy przepis wyrósł z potrzeby zjedzenia naprawdę dobrej jakościowo czekolady. Chcieliśmy by zawierała tylko kakao, orzechy no i niestety wiadomo tłuszcz również musi w niej wystąpić, jednak staralismy sie go ograniczyć do totalnego minimum.

Czekolada ma bardzo intensywny smak i zapach. W całym domu pachnie kakao. Niespodzianką są różnie, a raczej niedbale pokrojone orzechy - nigdy nie wiadomo na co trafisz - nerkowca, laskowego, czy migdała i w jakiej wielkości :)

Koniecznie ją wypróbujcie, gwarantuje, że zasmakuje wszystkim wielbicielom czekolady.

Gorzka czekolada z orzechami bez cukru i mleka

domowa czekolada

WYKONANIE:
1. Tłuszcz kakaowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kakao i podlewamy odrobiną mleka migdałowego, dokładnie mieszamy
2. Po rozpuszczeniu wszystkich składników przelewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Rozrzucamy na czekoladzie pokrojone niedbale orzechy.
4. Wstawiamy do lodówki na ok 1h.
5. Kroimy i uważamy by nie zjeść od razu całej :)

czekoladka domowa

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN