Czas przygotowania: moczenie + 5 minut pracy
3 porcje, jedna porcja zawiera:
Kalorie: 185 kcal
Białko: 6,54 g
Tłuszcze: 3,2 g
Węglowodany: 31,7 g
SKŁADNIKI (na 3 porcje)
150 g kaszy gryczanej białej
ok 0,5 l wody
sól,
pieprz
1 łyżeczka oliwy do smażenia
Często pieczemy chleb ze skiełkowanej gryki, a tym razem zachciało się nam placuszków - poszły dwie partie - pierwsza na śniadanie ze słodkimi dodatkami, druga do obiadu w wersji wytrawnej.



WYKONANIE:
-
Zalej kaszę letnią wodą powyżej linię ziarenek
-
Odstaw na 12 h, po tym czasie wymień wodę
-
Odstaw na kolejne 12 h - najdłużej kiełkowaliśmy grykę 3 dni, więc to nie problem jeśli Ci się przedłuży :)
-
Odcedź z wody i zmiksuj na gładko z przyprawami
-
Wylewaj łyżką dwie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu.

SMACZNEGO
Sylwia Maksym
Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.