Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2020-01-31

Gryczane placuszki dwuskładnikowe

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: moczenie + 5 minut pracy

3 porcje, jedna porcja zawiera:
Kalorie: 185 kcal
Białko: 6,54 g
Tłuszcze: 3,2 g
Węglowodany: 31,7 g

SKŁADNIKI (na 3 porcje)

  • 150 g kaszy gryczanej białej 
  • ok 0,5 l wody
  • sól 
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy do smażenia (4g)

Kasza gryczana to niezwykle wartościowy składnik, którego nie może zabraknąć w Twojej kuchni.

Prócz sporej ilości witamin i minerałów jest zasobna w błonnik, posiada niższy indeks glikemiczny, a także jest wspaniałą bazą wielu dań. 

Na pewno znasz już wspaniały chlebek z kaszy gryczanej:

CHLEB Z BIAŁEJ KASZY GRYCZANEJ

 

Jest naprawdę bardzo prosty w wykonaniu, podobnie jak placuszki, do przygotowania których bardzo Cię zachęcam.

Poniżej znajdziesz przepis.

PLACUSZKI Z KASZY GRYCZANEJ


kasza gryczana

gryka kiełki

kasza gryczana zmiksowana



WYKONANIE placuszków z kaszy gryczanej

  • Zalej kaszę gryczaną letnią wodą powyżej linię ziarenek
  • Odstaw na 12 h, po tym czasie wymień wodę
  • Odstaw na kolejne 12 h - najdłużej kiełkowaliśmy grykę 3 dni, więc to nie problem jeśli Ci się przedłuży
  • Odcedź z wody i zmiksuj na gładko z przyprawami
  • Wylewaj łyżką dwie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż równomiernie z obu stron

 

Placuszki z kaszy gryczanej są doskonałą bazą do dań słodkich i wytrawnych, jeśli prowadzić dietę wegańską to możesz dodać do placuszków z kaszy gryczanej:

  • jogurt sojowy z świeżymi ziołami
  • jogurt sojowy ze zmielonymi orzechami 
  • guacamole i rukolę
  • hummus, rukolę i suszone pomidory

 

Jeśli jesz mięso i produkty odzwierzęce, możesz gryczane placuszki podać z:

  • wędzonym łososiem, rukolą i suszonymi pomidorami
  • serem kozim i figą
  • chudym twarożkiem z rzodkiewką i natką pietruszki
  • gyrosem z kurczaka 
  • mięsem mielonym i sosem pomidorowym

placuszki gryczane

SMACZNEGO

 

________________________________________________________________________

Inne propozycje z kaszą gryczaną:

KASZA GRYCZANA Z BAKALIAMII

 

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną:

KASZA GRYCZANA


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: moczenie + 5 minut pracy

3 porcje, jedna porcja zawiera:
Kalorie: 185 kcal
Białko: 6,54 g
Tłuszcze: 3,2 g
Węglowodany: 31,7 g

SKŁADNIKI (na 3 porcje)

  • 150 g kaszy gryczanej białej 
  • ok 0,5 l wody
  • sól 
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy do smażenia (4g)

Tagi

Sprawdź przepis

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN