Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-07-16

Gazpacho - czyli hiszpański chłodnik pomidorowy z arbuzem

WegańskiBezglutenowySłodki


2 porcje

SKŁADNIKI

300 g pomidorów malinowych
250 g arbuza 
1/2 czerwonej papryki
1/2 małego ogórka
1 ząbek czosnku
1 gałązka selera naciowego
1/2 małej czerwonej cebuli
1/2 łyżki sosu tabasco
1 łyżeczka octu balsamicznego
szczypta soli morskiej jodowanej
szczypta czarnego pieprzu
3 łyżki oliwy z oliwek - z pierwszego tłoczenia 
kilka gałązek świeżej bazylii


Moje uwielbienie do Hiszpanii odzwierciedla się również w kulinarniach. Ubóstwiam gazpacho! Radek churrosy :) więc znajdujemy kompromis i churrosy Radek wcina w wakacje, a gazpacho jemy przez cały rok :D (zimą i jesienią raczej w formie gorącej pomidorówki udającej gazpacho).

 

Hiszpańskie gazpacho

GAZPACHO to klasyk. Chłodnik jest niesamowicie słodki dzięki najlepszym odmianom pomidorów - TUTAJ WYKORZYSTAJCIE KONIECZNIE MALINÓWKI (nie pomidory malinowe TYLKO MALINÓWKI) i soczystemu arbuzowi, ostrość nadaje sos tabasco, a oliwa wspaniały smak hiszpańskich oliwek. Jako dodatkową ozdobę nadającą aromat tej wspaniałej potrawie możesz dodać bazylię.

GAZPACHO - pomidory chłodnik rodem z Hiszpanii

WYKONANIE:

  • Sparz pomidory i obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę
  • Ogórek obierz ze skórki, pokrój
  • Z papryki usuń gniazdo nasienne, drobno pokrój
  • Czosnek, seler naciowy i cebulę posiekaj drobno
  • Z arbuza wyjmij pestki i pokrój
  • Część warzyw możesz odłożyć do dekoracji, resztę zmiksuj na krem
  • Dodaj przyprawy, oliwę, sos tabasco i ocet balsamiczny
  • Dokładnie wymieszaj
  • Zupę wstaw do lodówki na minimum 2 godziny

SMACZNEGO

 

Koniecznie dajcie znać w komentarzu czy i jak Wam smakowało!

A możę macie swoje sprawdzone sposoby na gazpacho? Chętnie je poznam :)


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

2 porcje

SKŁADNIKI

300 g pomidorów malinowych
250 g arbuza 
1/2 czerwonej papryki
1/2 małego ogórka
1 ząbek czosnku
1 gałązka selera naciowego
1/2 małej czerwonej cebuli
1/2 łyżki sosu tabasco
1 łyżeczka octu balsamicznego
szczypta soli morskiej jodowanej
szczypta czarnego pieprzu
3 łyżki oliwy z oliwek - z pierwszego tłoczenia 
kilka gałązek świeżej bazylii


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN