Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-12-23

Hummus z suszoną śliwką - nie tylko na wigilię

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 10 minut + moczenie ziaren

10 porcji
Kalorie: 129 kcal
Białko: 3,7 g
Tłuszcze: 5,3 g
Węglowodany: 15,6

SKŁADNIKI:

100 g ciecierzycy
180 g  suszonej śliwki (3 garście)
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki pasty tahini
sól, pieprz do smaku
sok z cytryny


Uwielbiam hummus! Uwielbiam eksperymenty z tą pastą w formie różnorodnych dodatków. Możesz go zrobić na słodko, wytrawnie, kwaskowato.... jak tylko sobie wymarzysz.

Dziś pierwszy eksperyment z świątecznym wydaniem hummusu z suszoną śliwką - przepyszny!

Na pewno będzie idealnym dodatkiem do świątecznych śniadań.

śliwka do smarowania

WYKONANIE:
1. Ciecierzycę zalej wrzątkiem i mocz ok 10h, następnie ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odsącz z wody, przełóż do miski
2. Śliwki zalej gorącą wodą i mocz 30 minut, przełóż do miski ***
3. Dodaj pastę sezamową, sok z cytryny, oliwę z oliwek
4. Zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę. 
5. Jeżeli masa będzie za gęsta, dodaj trochę zalewy z ciecierzycy. 

Tak przygotowany hummus przechowuj w lodówce do 5 dni

*** jeżeli pasta będzie zbyt sucha dodaj wody z moczenia śliwek

świąteczny hummus



Smacznego


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN