Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-12-21

Hummus z wędzoną papryką

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 10 minut + moczenie ziaren

10 porcji
Kalorie: 78,5 kcal
Białko: 3,2 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 5 g

SKŁADNIKI

100 g ciecierzycy
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki pasty tahini
2 łyżeczki wędzonej papryki
sól do smaku
sok z cytryny


Wędzona papryka to zdecydowanie smak świąt Bożego Narodzenia, toteż jako, że stawiam nadal na rośliny przygotowuję hummus z jej użyciem - będzie jeszcze jeden, ale narazie smak jest tajemnicą :)

Wędzona papryka doskonale podbija smak tej cudownej pasty, koniecznie spróbuj!

Hummus z wędzoną papryką

WYKONANIE:
1. Ciecierzycę zalej wrzątkiem i mocz ok 10h, następnie ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odsącz z wody, przełóż do miski, 
2. Dodaj pastę sezamową, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek,  oliwę z oliwek, wędzoną paprykę
3. Zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę. 
4. Jeżeli masa będzie za gęsta, dodaj trochę zalewy z ciecierzycy. 

Tak przygotowany hummus przechowuj w lodówce do 5 dni

Smacznego

Polecam również inne wersje hummusu:

Z CZARNEJ CIECIERZYCY
HUMMUS Z CZARNUSZKĄ
HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Wszystkie przepyszne :)


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 10 minut + moczenie ziaren

10 porcji
Kalorie: 78,5 kcal
Białko: 3,2 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 5 g

SKŁADNIKI

100 g ciecierzycy
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki pasty tahini
2 łyżeczki wędzonej papryki
sól do smaku
sok z cytryny


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN