Czas przygotowania: 10 minut + moczenie ziaren
10 porcji
Kalorie: 78,5 kcal
Białko: 3,2 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 5 g
SKŁADNIKI
100 g ciecierzycy
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki pasty tahini
2 łyżeczki wędzonej papryki
sól do smaku
sok z cytryny
Wędzona papryka to zdecydowanie smak świąt Bożego Narodzenia, toteż jako, że stawiam nadal na rośliny przygotowuję hummus z jej użyciem - będzie jeszcze jeden, ale narazie smak jest tajemnicą :)
Wędzona papryka doskonale podbija smak tej cudownej pasty, koniecznie spróbuj!
Hummus z wędzoną papryką
WYKONANIE:
1. Ciecierzycę zalej wrzątkiem i mocz ok 10h, następnie ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odsącz z wody, przełóż do miski,
2. Dodaj pastę sezamową, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek, oliwę z oliwek, wędzoną paprykę
3. Zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę.
4. Jeżeli masa będzie za gęsta, dodaj trochę zalewy z ciecierzycy.
Tak przygotowany hummus przechowuj w lodówce do 5 dni
Smacznego
Polecam również inne wersje hummusu:
Z CZARNEJ CIECIERZYCY
HUMMUS Z CZARNUSZKĄ
HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Wszystkie przepyszne :)
Sylwia Maksym
Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.