Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2020-02-27

Tofucznica ze szczypiorkiem

Wegański


Czas przygotowania: 15 minut

1 porcja
Kalorie: 411,1 kcal
Białko: 28,8 g
Tłuszcze: 18,6 g
Węglowodany: 36,3 g

SKŁADNIKI:

180 g tofu naturalnego (lub wędzonego)  - 1 kostka
35 g cebuli - 1/2 małej sztuki
4 g oliwy z oliwek - 1 łyżeczka
przyprawy: sól kala namak, kurkuma, kumin, sól, pieprz
40 g szczypiorku - 1/2 pęczka
grahamka (50 g - 1 sztuka)


Tofucznica to super sposób na wegańskie śniadanie. Szybka w wykonaniu, niesamowicie aromatyczna i dostarcza naprawdę ogromnej ilości białka.

Dodaj do niej szczypiorek, dobrej jakości pieczywo, nie żałuj warzyw - pomidor, ogórek, rzodkiewka i  inne, któe preferujesz i wcinaj ze smakiem.

 

TOFUCZNICA ZE SZCZYPIORKIEM

WYKONANIE:

  • Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj pokrojoną cebulkę, podsmaż. 

  • Rozkrusz w palcach tofu naturalne (lub wędzone) i przysmaż do momentu zarumienienia.

  • Dodaj sól kala namak, kurkumę, kumin, sól, pieprz.

  • Smaż ok 4-5 minut, wyłącz grzanie pod patelnią i dodaj pokrojony szczypiorek.

  • Podaj z pieczywem i pozostałymi dodatkami.

 

tofu bodyidea

 

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 15 minut

1 porcja
Kalorie: 411,1 kcal
Białko: 28,8 g
Tłuszcze: 18,6 g
Węglowodany: 36,3 g

SKŁADNIKI:

180 g tofu naturalnego (lub wędzonego)  - 1 kostka
35 g cebuli - 1/2 małej sztuki
4 g oliwy z oliwek - 1 łyżeczka
przyprawy: sól kala namak, kurkuma, kumin, sól, pieprz
40 g szczypiorku - 1/2 pęczka
grahamka (50 g - 1 sztuka)


Tagi

Sprawdź przepis

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN