Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-11-13

Chili sin carne

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 20 minut

3 porcje

SKŁADNIKI

280 g pomidorów
1 łodyga selera naciowego
60 g cebuli
3 ząbki czosnku
120 g pieczarek
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 puszka czerwonej fasoli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki kukurydzy konserwowej
sól, pieprz, kumin, chili, słodka wędzona papryka w proszku, cynamon, oregano
200 ml bulionu warzywnego
10 ml oliwy z oliwek


Chili sin carne, wspaniałe danie na jesienne obiado-kolacje. Idealnie rozgrzewa, jest sycące i niezwykle aromatyczne.

Nie, chili nie musi być z mięsem, wspaniale sprawdza się tutaj roślinne źródło białka jakim jest fasola i kukurydza. Wystarczy dodać do dania kaszę lub ryż i mamy odpowiednio skomponowany posiłek. Użyłam szybkiego miksu kasz z pestkami dyni i suszonymi pomidorami, które smakują wspaniale - dostępne w lidlu.

 

CHILI SIN CARNE

 chili

WYKONANIE:

  • Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek

  • smaż aż się zarumienią

  • dodaj pokrojone w plastry pieczarki, smaż 2-3 minuty

  • odsącz fasolę (przelej wodą kilkukrotnie), to samo zrób z kukurydzą

  • pokrój seler naciowy, papryki, pomidory (wcześniej obierz ze skórki)

  • wrzuć wszystkie warzywa, kukurydzę i fasolę  do garnka lub na patelnię i smaż

  • zalej bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy

  • duś pod przykryciem 5-10 minut

  • ugotuj kaszę

  • podaj gorące, część możesz zamrozić (polecam zrobić więcej i przechować na czas, gdy "nie ma czasu" :)

 chili sin carne

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 20 minut

3 porcje

SKŁADNIKI

280 g pomidorów
1 łodyga selera naciowego
60 g cebuli
3 ząbki czosnku
120 g pieczarek
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 puszka czerwonej fasoli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki kukurydzy konserwowej
sól, pieprz, kumin, chili, słodka wędzona papryka w proszku, cynamon, oregano
200 ml bulionu warzywnego
10 ml oliwy z oliwek


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN