Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-10-05

Jednogarnkowy ekspresowy obiad pełen witamin i białka

Wegański


Czas przygotowania: 15 minut

1 porcja
Kalorie: 422 kcal
Białko: 19,5 g
Tłuszcze: 10,5 g
Węglowodany: 71,5 g

SKŁADNIKI

50 g makaronu pszennego razowego (nie musi być spaghetti, ale dobrze wygląda :))
20 g fasoli (z puszki)
20 g soczewicy (z puszki)
100 g jarmużu
80 g pieczarek
100 g cukinii
1 łyżka przecieru pomidorowego (lub ajwaru)
100 g marchwi
20 g kukurydzy (z puszki)
8g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (1 łyżka)


No i co z tym białkiem w posiłkach bezmięsnych? Nie da się pokryć odpowiedniego zapotrzebowania na ten składnik? Terefere, akurat!

Da się! I to jak smakowicie. Moja propozycja obiadowa nie dość, że zawiera jego dużą ilość, to całość dania nie przekracza 500 kcal w porcji! 

Użyłam w niej produkty dostępne przez cały rok, nie sugeruję Ci byś gotował osobno fasolę, soczewicę i kukurydzę... można już kupić wygodne strączki w puszce (spokojnie, raz na jakiś czas na pewno nie zatrują Cię żadnymi strasznymi metalami) i w dodatku gotowane na parze lub po prostu w wodzie.

Wiele z nas żyje szybko, ba! Zastanawiam się kto nie żyje szybko... mamy niewiele czasu na zjedzenie posiłku, a co dopiero na jego przygotowanie. Dlatego moja propozycja jest właśnie dla takich osób. Zapraszam!

 

Jednogarnkowy ekspresowy obiad pełen witamin i białka

fasola z makaronem i warzywami

WYKONANIE:

1. Makaron ugotuj aldente
2. Pieczarki pokrój w plastry, usmaż na oliwie z oliwek.
3. Dodaj do pieczarek pokrojoną cukinię i startą na grubych oczkach marchew, podsmaż.
4. Dodaj jarmuż, delikatnie pomieszaj, dodaj fasolę, soczewicę, kukurydzę.
5. Łyżkę przecieru rozrób z wodą i polej gotujące się warzywa, dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Całość wymieszaj z makaronem, podaj ciepłe (możesz też zjeść na zimno zabierając na wynos do pudełka)

 

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 15 minut

1 porcja
Kalorie: 422 kcal
Białko: 19,5 g
Tłuszcze: 10,5 g
Węglowodany: 71,5 g

SKŁADNIKI

50 g makaronu pszennego razowego (nie musi być spaghetti, ale dobrze wygląda :))
20 g fasoli (z puszki)
20 g soczewicy (z puszki)
100 g jarmużu
80 g pieczarek
100 g cukinii
1 łyżka przecieru pomidorowego (lub ajwaru)
100 g marchwi
20 g kukurydzy (z puszki)
8g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (1 łyżka)


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN