Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-07-06

Jabłkowy kuskus z pestkami dyni, chilli i cynamonem

WegańskiWegetariańskiSłodki


Czas przygotowania: 8 minut

1 porcja
Kalorie: 387
Białko: 10,6 g
Tłuszcze: 12,8 g
Węglowodany: 52,5 g

SKŁADNIKI

50g kaszy kuskus
150g słodkich jabłuszek
5 g oliwy z oliwek
15 g pestek dynicynamon
chilli


Niezwykłe połączenia zawsze wychodzą niechcący. Wielbię lipiec. Natura jest wtedy najbardziej płodna. Szczególnie odczuwam to otrzymując często prezenty od sąsiadów moich Rodziców, którzy obdarowują nas jabłkami, cukinią, pomidorami, a my w zamian częstujemy ich wiśniami, ogórkami i malinami z własnego ogródka.

Tak oto otrzymaliśmy cały worek malutkich jabłuszek, o tak niezwykłym aromacie i smaku, iż od razu chcieliśmy schrupać wszystkie saute. Jednak rozsądek oczywiście szybko powiedział stop i przyszedł czas na rozmyślanie jak wykorzystać ich tak dużą ilość by nie częstowali się nimi nieproszeni goście (czytaj muszki owocówki).

W naszych śniadaniach często królują owsianki. Wykorzystujemy je również w  posiłkach po treningowych. Czemu więc zamiast owoców jagodowych nie użyć jabłek? Otóż to! O to, to, to! W połączeniu z cynamonem, chilli, pestkami dyni i kaszą kus kus uzyskaliśmy niezwykł smak, który w zależności od potrzeby podrasowaliśmy odżywką białkową (w posiłku po treningowym), a także odrobiną oliwy do śniadania przed treningiem.

Przepis, który Wam prezentuję możecie wykorzystać na dowolny posiłek voila.

 

KASZA KUSKUS Z JABŁKIEM, w wersji słodko-pikantnej

 

WYKONANIE:

  1. kaszę zalej wrzątkiem i pozostaw do wchłonięcia wody, w porcji 1: 2

  2. wydrąż jabłka, pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek (może być z dodatkiem chilli)

  3. zdejmij patelnię z ognia, dodaj pestki dyni, cynamon i chilli (ilość według uznania)

  4. podaj z kaszą * opcjonalnie możesz kaszę posypać nasionami chia

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN