Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2019-02-12

Kimchi czyli fermentowane i kiszone warzywa po koreańsku

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 10 minut + kiszenie i czas na chłodzenie sosu

Kalorie: 732,5 kcal
Białko: 34,8 g
Tłuszcze: 5,4 g
Węglowodany: 167,9 g

SKŁADNIKI

1,5 kg kapusty pekińskiej (waga z głąbem, który należy odkroić)
2 duże marchewki
2 cebule
2 pęczki szczypiorku
3 łyżki soli jodowanej
 
SOS:
4 łyżki mąki ryżowej (wykorzystałam 60 g ryżu, który zmieliłam w młynku do kawy)
6 łyżek sosu sojowego
2 łyżki erytrolu
2 szklanki wody
40 g ostrej papryki
20 g słodkiej papryki
10 g granulowanego czosnku
15 g proszkowanego imbiru


KIMCHI to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Bardzo proste w wykonaniu, smakiem przypomina nasze rodzime kiszonki, jednak w oryginalne jest o wiele bardziej ostre i aromatyczne, gdyż do kiszenia prócz soli używamy ostrej papryki, odrobiny słodzika, imbiru i czosnku. Masz tutaj pełną dowolność składników, które możesz wykorzystać: zielony ogórek, kalarepę, por, pietruszkę, seler, kombinuj i próbuj własnych smaków

 

PRZEPIS NA WSPANIAŁE KIMCHI

kimchi body idea

WYKONANIE:

  • z kapusty wykrój głąb i całość pokrój na mniejsze kawaki

  • zasyp solą, dobrze ją wgnieć w kapustę i pozostaw na 2-3 godziny (ja swoją zostawiłam na całą noc)

  • w czasie oczekiwania na zmiękczenie kapusty przygotuj sos: wlej do garnka wodę, dodaj mąkę ryżową i cukier, gotuj do momentu zgęstnienia (masa musi przypominać kleik), pozostaw do wystygnięcia

  • odlej wodę z kapusty, pokrój marchew w cienkie paski, cebulę i szczypiorek w wąskie piórka lub kostkę - jak wolisz

  • do wystudzonego kleiku dodaj sos sojowy, paprykę ostrą i słodką, imbir i czosnek, dokładnie wymieszaj

  • przełóż do kapusty pociętą w słupki marchew, cebulę i szczypiorek, dodaj pastę

  • wymieszaj dokładnie pastę wcierając ją w warzywa, przełóż do zamkniętego pojemnika i zostaw w ciepłym miejscu na ok 5 dni

  • następnie przełóż do szklanego pojemnika i schowaj do lodówki, kimchi może stać bardzo długo - jak kiszone warzywa - jednak wątpie by wytrzymało, w ciągu tygodnia robię już drugą porcję :)

warzywa body idea

warzywa na kimchi

pyszne wegańskie kimchi

warzywa na kimchi

 

 

SMACZNEGO

 

 

Przepis na podstawie niesamowitej, niezastąpionej i pomysłowej MARTY DYMEK znanej wszystkim jako JADŁONOMIA oryginalny przepis


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 10 minut + kiszenie i czas na chłodzenie sosu

Kalorie: 732,5 kcal
Białko: 34,8 g
Tłuszcze: 5,4 g
Węglowodany: 167,9 g

SKŁADNIKI

1,5 kg kapusty pekińskiej (waga z głąbem, który należy odkroić)
2 duże marchewki
2 cebule
2 pęczki szczypiorku
3 łyżki soli jodowanej
 
SOS:
4 łyżki mąki ryżowej (wykorzystałam 60 g ryżu, który zmieliłam w młynku do kawy)
6 łyżek sosu sojowego
2 łyżki erytrolu
2 szklanki wody
40 g ostrej papryki
20 g słodkiej papryki
10 g granulowanego czosnku
15 g proszkowanego imbiru


Tagi

Sprawdź przepis

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN