Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-01-17

Staropolski dojrzewający piernik w wersji wegańskiej

WegańskiSłodki


Czas przygotowania: 30 minut + kiszenie (ok. 25-25 dni) i pieczenie (ok. 60 minut)

20 kawałków, jeden zawiera:
Kalorie: 273,5 kcal
Białko: 6,3 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 54,35 g

SKŁADNIKI

1 kg mąki pszennej
500 g syropu klonowego / daktylowego
150 g ksylitolu
30 g oleju kokosowego 
4 łyżki kakao
4 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
1/2 szklanki herbaty
1/2 szklanki kawy
400 g dżemu - truskawkowy lub brzoskwiniowy
30 g orzechów: laskowych, włoskich
20 g bakali: morele, żurawina, daktyle, figi


EDIT: już teraz wiem, że popełniłam błąd. Całe szczęscie mam wokół wspaniałe mądre głowy i kiszony piernik jakim nazywałam to wspaniałe ciacho nazywa się staropolskim piernikiem dojrzewającym :) W dalszej części nie będę zmieniać nazw, by nie edytować całości wpisu - wszak każdy się myli i uczy całe życie :) Nie mniej jednak nazwa taka czy siaka nie odbiera mu doskonałego smaku :)

 

_________________________________________

Wspaniały przepis na Kiszony Piernik, który koniecznie musi znaleźć się na Waszym świątecznym stole. Przepis zmodyfikowany na potrzeby wyeliminowania produktów odzwierzęcych.

Ma wspaniały smak! Prawdziwy piernik! Aromatyczny, kuszący, miękki w środku z chrupiącą skórką i strzelającymi między zębami orzechami. Koniecznie musicie go spróbować!

 

UWAGA!!! Przygotuj go na początku grudnia jeżeli chcesz się rozkoszować jego smakiem w święta - sprawdź wykonanie!

 

Kiszony piernik, tak wiem - brzmi dość dziwnie, kilka osób po opublikowaniu jego zdjecia w social media zadało mi pytanie czy to z kapustą kiszoną :) Otóż nie. Kiszony dotyczy rzeczywistego procesu, w jaki wprawiamy piernik, który pozwala mu dojrzeć i nadać niesamowity smak.

 

W Święta raczyła nas nim moja ukochana Mama - pozdrawiam, bo wiem, że czytasz :) Miał niesamowity smak, bardzo korzenny z wyraźnie odczuwalnymi orzechami i żurawiną.

Idąc za śladem Mamy, chciałam stworzyć równie pokaźnie dzieło, ale w wersji wegańskiej.... iiii chyba się udało :)

 

Smakuje nieco inaczej, jest mniej słodki. Nie zawiera jajek, miodu i cukru, niestety nie nadaje się dla celiaków gdyż zawiera w swoim składzie mąkę pszenną. Może kolejnym razem poeksperymentuje z mąkami naturalnie bezglutenowymi.

 

Owszem, cały ceremoniał jego zrobienia trwa dość długo, ale myślę, że warto. 

Szczególnie, że jest to przepis na 20 porcji, które można zamrozić i w dowolnej chwilii (gdy goście się zbliżają) go wyjąć :)

Przejdźmy do szczegółów:

 

Świąteczny kiszony piernik - wegański

piernik bodyidea

WYKONANIE:

  • Zaparz kawę i herbatę, odstaw. Do zmielonego siemienia lnianego dolej gorącej wody i wymieszaj w celu utworzenia kleiku, odstaw.

  • Kawę i herbatę przelej do garnka i dodaj: syrop klonowy, olej koksowy, przyprawę, kakao, ksylitol i doprowadź do wrzenia.

  • Dodaj bakalie i orzechy i gotuj przez moment na wolnym ogniu ciągle mieszając

  • Odstaw do wystudzenia

  • Mąkę przesiej i dodaj do niej sodę, wlej wystudzoną masę, dokładnie wymieszaj

  • Dodaj siemiany kleik i wyrób dłońmi ciasto

  • Zostaw ciasto w misce, przykryj lnianym ręcznikiem i odstaw w chłodnym miejscu na ok 25 dni (max do 30)

  • Po tym czasie wstaw do piernika i piecz w 230 stopniach przez ok  50 - 60 minut

  • Ciepłe przekrój na pół i posmaruj  dżemem, wstaw z powrotem do ciepłego piekarnika

kiszony piernik

 

Można przechowywać go do tygodnia, ale najlepiej pokroić i zamrozić :)

SMACZNEGO

pierniczek bodyidea

piernik glutenowy

 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Monika 2020-12-29 18:18:36

A czy wyjdzie z mąką razowa?

Sylwia Maksym 2020-12-30 11:48:17

Nigdy nie robiłam z mąką razową :) Spróbowałabym wymieszać 50/50 :) - uważam, że zawsze warto eksperymentować :)

Ola 2020-11-24 10:04:36

Cześć Sylwia! Twój przepis powędruje na mój tegoroczny stół wigilijny. Mam pytanie odnośnie trzymania w zimnym miejscu. Czy mogę ciasto wystawić na balkon?

Sylwia Maksym 2020-11-24 10:56:04

Ależ się cieszę :) będzie na pewno smakowicie :) Możesz wystawić na balkon, ale nie wiem jaka będzie temperatura :) jeśli -10 stopni to raczej niebardzo :) no i czy ptaszki nie poskubią? :)

Marzena 2020-11-23 16:21:08

Czy kiedy piernik odstawiamy na te 20 dni, zapominamy o nim, czy należy mieszać lub jakiekolwiek inne czary odstawiać? ???????? I na jaką formę jest przepis? Pozdrawiam.

Sylwia Maksym 2020-11-24 10:56:51

Nie, nie trzeba go mieszać :) Na duża formę prostokątną. Jeśli użyjesz mniejszej piernik będzie po prostu wyższy :) Smacznego :) Daj znać jak wyszedł :)

Marlena 2020-11-06 12:46:05

Czy ściereczka musi koniecznie być lniana? :)

Sylwia Maksym 2020-11-13 09:42:43

Zapewne za inny materiał nikt nikomu głowy nie urwie :) Lniana w tej sytuacji sprawdza się najlepiej ;) ale... wiesz - potrzeba matką wynalazku :)

Drukuj

Czas przygotowania: 30 minut + kiszenie (ok. 25-25 dni) i pieczenie (ok. 60 minut)

20 kawałków, jeden zawiera:
Kalorie: 273,5 kcal
Białko: 6,3 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 54,35 g

SKŁADNIKI

1 kg mąki pszennej
500 g syropu klonowego / daktylowego
150 g ksylitolu
30 g oleju kokosowego 
4 łyżki kakao
4 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
1/2 szklanki herbaty
1/2 szklanki kawy
400 g dżemu - truskawkowy lub brzoskwiniowy
30 g orzechów: laskowych, włoskich
20 g bakali: morele, żurawina, daktyle, figi


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN