Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-11-23

Bezglutenowe kopytka z batata z pesto z rukoli

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 20 minut

2 porcje, 1 porcja zawiera:
Kalorie: 438,3 kcal
Białko: 13,9 g
Tłuszcze: 10,5 g
Węglowodany: 76,25 g

SKŁADNIKI

KOPYTKA:
300 g  batata
30 g mąki ryżowej
40 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki kukurydzianej + do podsypania
1 łyżeczka (3 g) soli
1 łyżeczka (2 g) oliwy z oliwek

PESTO:
1 opakowanie rukoli
25 g płatków drożdżowych nieaktywnycuhpo
1 łyżeczce: sól morska jodowana, pieprz, chilli
2 ząbki czosnku
15 g pestek słonecznika
1 łyżka oliwy z oliwek


Jakiś czas temu na naszym stole gościły KOPYTKA Z BATATA (klik) 

Zrobiliśmy ich większy zapas i dziś wykorzystaliśmy w nowej odsłownie - z pesto z rukoli (klik) 

Oba smaki komponują się idealnie - ostry smak pesto i słodki kopytek - rewelacja!

 

Bezglutenowe kopytka z batata z pesto z rukoli

kopytka z pesto

 

WYKONANIE KOPYTKA:

  1. Umyj i obierz batata, pokrój w kostkę i ugotuj.

  2. Zmiksuj batata na gładko (po wystudzeniu), dodaj mąki, sól - ewentualnie inne przyprawy

  3. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem, dodaj oliwę z oliwek i wyrób ciasto

  4. Masa musi być dobrze zwarta i nie kleić się do rąk - w razie konieczności dodaj mąki ziemniaczanej

  5. Uformuj z ciasta kulkę i podziel na 2 części

  6. Podsyp stolnicę mąką - u nas kukurydziana - i rozwałkuj częśc ciasta w długie ruloniki

  7. Przetnij je w romby, to samo zrób z drugą porcją

  8. Gotuj w posolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek - czas gotowania wynosi ok. 4-5 minut w zależności od grubości i wielkości kopytek

  9. Wyłóż na talerz za pomocą łyżki cedzakowej

  10. Podawaj z pesto, na które przepis znajdziesz poniżej

 

 

WYKONANIE PESTO:

  1. Liście rukoli myjemy, po czym wkładamy do miksera i dokładnie mielimy

  2. Dodajemy 1 łyżkę oliwy,  czosnek przeciśnięty przez praskę  i pestki słonecznika - gdyby masa była zbyt sucha można dodać odrobinę wody

  3. Pesto przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i redukujemy wodę

  4. Mieszamy do momentu zagotowania i dodajemy przyprawy

  5. Zdejmujemy z ognia i dodajemy płatki drożdżowe, dokładnie mieszamy

 

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 20 minut

2 porcje, 1 porcja zawiera:
Kalorie: 438,3 kcal
Białko: 13,9 g
Tłuszcze: 10,5 g
Węglowodany: 76,25 g

SKŁADNIKI

KOPYTKA:
300 g  batata
30 g mąki ryżowej
40 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki kukurydzianej + do podsypania
1 łyżeczka (3 g) soli
1 łyżeczka (2 g) oliwy z oliwek

PESTO:
1 opakowanie rukoli
25 g płatków drożdżowych nieaktywnycuhpo
1 łyżeczce: sól morska jodowana, pieprz, chilli
2 ząbki czosnku
15 g pestek słonecznika
1 łyżka oliwy z oliwek


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN