Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2019-02-08

Kotlety z kaszy gryczanej i fasoli pinto - wegańskie

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 35 minut

1 porcja
Kalorie: 362 kcal
Białko: 16,6 g
Tłuszcze: 12,8 g
Węglowodany: 49 g

SKŁADNIKI

30 g fasoli pinto
40 g kaszy gryczanej
200 g pieczarek
1 mała cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
sól,
pieprz,
kumin
1 łyżka oliwy z oliwek

SOS PIECZARKOWY
50 g pieczarek
1 łyżka pokrojonej cebulki
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżki mleka kokosowego
sól,
pieprz


Najlepsze pomysły kulinarne przychodzą wtedy, gdy zupełnie niechcący zostanie z wcześniejszego gotowania kilka składników. 

Przypadkowo dorzucisz do nich produkty, które na oko mogą ze sobą pasować, dodasz ulubione przyprawy i nagle okazuje się, że wyszło obłędne danie - dobrze, że nauczyłam sie spisywać ilości użytych składników, by móc później odtworzyć ten sam wspaniały smak.

Kotleciki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, bardzo aromatyczne. Idealnie się kleją dzięki zmiksowaniu kaszy i fasoli. Są po prostu pyszne! Koniecznie spróbujcie!

Kotleciki z kaszy gryczanej, pieczarek i fasoli pinto - bez jajek i bez mąki

WYKONANIE:

1. Kaszę i fasolę namocz, następnie ugotuj do miekkości, wystudź
2. Ugotowaną kaszę, fasolę zmiksuj na gładko za pomocą blendera
3. Pieczarki pokrój drobno i usmaż na oliwie wraz z cebulką
4. Połącz wszystkie składniki, dodaj przyprawy (sól, pieprz, kumin)
5. Uformuj kotleciki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem
6.  Piecz 25 minut w 180 stopniach

Podaj z sosem z pieczarek i mleka kokosowego


składniki na kotleciki

gryczano-pieczarkowo-fasolowe kotleciki

Upieczone kotleciki możesz przechowywać w lodówce do 5 dni 
Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 35 minut

1 porcja
Kalorie: 362 kcal
Białko: 16,6 g
Tłuszcze: 12,8 g
Węglowodany: 49 g

SKŁADNIKI

30 g fasoli pinto
40 g kaszy gryczanej
200 g pieczarek
1 mała cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
sól,
pieprz,
kumin
1 łyżka oliwy z oliwek

SOS PIECZARKOWY
50 g pieczarek
1 łyżka pokrojonej cebulki
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżki mleka kokosowego
sól,
pieprz


Tagi

Sprawdź przepis

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN