Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2019-03-14

Krem z pieczarek z wędzonym tofu

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 20 minut

2 porcje, 1 porcja zawiera:
Kalorie: 268,3 kcal
Białko: 25g
Tłuszcze: 13,8g
Węglowodany: 16,3g

SKŁADNIKI

1kg pieczarek
180 g wędzonego tofu 
1 czerwona cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz, chili - do smaku


Od dłuższego czasu na jednej z półek zalegało wędzone tofu, za którym nie przepadam, jednak połączyłam je z pieczarkami i wyszedł NIEZWYKLE AROMATYCZNY duet.

 

Powtarzam tą samą zupę już 3 raz w przeciągu 10 dni - smakuje, rozgrzewa, jest niesamowita! 

Koniecznie spróbujcie, osoby, które preferują nabiał w diecie mogą wykorzystać wędzony twaróg.

 

KREM Z PIECZAREK I WĘDZONEGO TOFU

 

WYKONANIE:

  • Pieczarki umyj i pokrój w mniejsze kawałki, przełóż do garnka i zalej go wodą do 1/3 wysokości. Dodaj pokrojoną cebulkę, sól i duś pod przykryciem ok 30 minut

  • Rozdrobnij kostkę wędzonego tofu i zmiksuj na gładki krem.

  • Gotuj 1-2 minuty, przełóż na talerz, skrop oliwą i dodaj natkę pietruszki.

 

SMACZNEGO 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 20 minut

2 porcje, 1 porcja zawiera:
Kalorie: 268,3 kcal
Białko: 25g
Tłuszcze: 13,8g
Węglowodany: 16,3g

SKŁADNIKI

1kg pieczarek
180 g wędzonego tofu 
1 czerwona cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz, chili - do smaku


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN