Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-10-01

Kremowy sernik z mango na bezglutenowym spodzie, wegański

WegańskiBezglutenowySłodki


SKŁADNIKI

SPÓD:
9 świeżych daktyli
4 łyżki pestek słonecznika
5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki gorzkiego kakao

SERNIK:
200 g nerkowców
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki soku z cytryny

WIERZCH:
2 sztuki mango
2 łyżki agar agar
5 łyżek gorącej wody


Kilka razy już przymierzaliśmy się do wykonania sernika z nerkowców. Zawsze wydawało mi się to trudne i skomplikowane, no i jeszcze to moczenie orzechów całonocne... ale zaraz zaraz, przecież nie muszę ich płukać co 5 minut - zaleję wieczorem, rano przepłuczę i gotowe, no więc tak zrobiłam.

Sernik jest naprawdę pyszny, nie za słodki, kremowy, bezglutenowy spód stanowi dobrą podpórkę - jest spójny i słodki. To wykonanie na pewno kika razy powtórzymy, ale zapewne z różnymi owocami.

WEGAŃSKI SERNIK Z NERKOWCÓW Z MUSEM Z MANGO


wegański sernik mango

wegański sernik mango

WYKONANIE:

1. Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc, rano dokładnie płuczemy
2. Zalewamy daktyle ciepłą wodą - na ok 10 minut, następnie miksujemy płatki, słonecznik.
3. Dodajemy do masy rozpuszczony olej kokosowy, kakao i namoczone daktyle, dokładnie miksujemy
4. Przekładamy masę do wyłożonej folią foremki - u nas okrągła, śr 20 cm,  mocno dociskamy i wstawiamy do zamrażarki na 15 minut

bezglutenowy spód kakao


5. Do nerkowców dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy, wylewamy na czekoladowy spód i odstawiamy do lodówki.
6. Agar zalewamy wodą - do pokrycia i odstawiamy na 15 minut
7. Mango obieramy ze skórki, dokładnie miksujemy. Wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy dodając namoczony agar, dokładnie mieszamy, zostawiamy na moment do wystudzenia.
8. Przekładamy mus mango na masę serową i chowamy do lodówki - najlepiej na całą noc.

wegański sernik mango

wegański sernik mango

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

SKŁADNIKI

SPÓD:
9 świeżych daktyli
4 łyżki pestek słonecznika
5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki gorzkiego kakao

SERNIK:
200 g nerkowców
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki soku z cytryny

WIERZCH:
2 sztuki mango
2 łyżki agar agar
5 łyżek gorącej wody


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN