Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-10-02

Najlepszy przepis na drożdżowe cynamonki

WegetariańskiSłodki


SKŁADNIKI

CIASTO
4 szklanki mąki pszennej
2 jaja
100 g masła
15 g świeżych drożdży
5 łyżek ksylitolu
1 szklanka mleka (u nas sojowe, bo krowiego w lodówce nie mamy)
szczypta soli
1 laska wanilii

POSYPKA
20 g cynamonu
5 łyżek ksylitolu


To pierwszy taki przepis w historii naszego bloga – ola boga.
Dla tych, którzy nie muszą rezygnować z glutenu, ani jaj, a ich głowy są spokojne gdy na talerzu znajdzie się coś słodszego niż zwykle, co niekoniecznie trzeba nazywać cheat mealem...

W pełni glutenowe i jajeczne cynamonki, a więc niepodobne do naszych przepisów. Na potrzeby pewnego eksperymentu, jednak nie o nim dziś mowa.
Na pewno przeczytacie o nim w swoim czasie w dziale - biblioteka Body Idea :)


Najważniejsze teraz są bułeczki, które podobno okazały się przecynamonkami.
Są banalne w wykonaniu, ochoczo rosną i rozsiewają piękny zapach cynamonu i przypieczonego cukru w całym domu.


WYKONANIE:

  • Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy zmielony ksylitol, dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy masło w temperaturze pokojowej i pozwalamy mu się rozpuścić w mleku.
  • Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, ziarenka z laski wanilii, 2 jaja.
  • Dokładnie mieszamy
  • Wlewamy przestudzony mleczy rozwtór do sypkiej mieszanki  i dokładnie mieszamy.
  • Wyrabiamy dłońmi ciasto i pozostawiamy w przykrytej ręcznikiem misce na 1h do wyrośnięcia.

 

  • Po tym czasie wałkujemy ciasto, staramy się zrobić to równo – jak widać mnie nie wyszło ;)


wałkowanie ciasta

  • Przesypujemy na ciasto wymieszany cynamon z cukrem i dokładnie rozprowadzamy pozostawiając jeden brzeg wolny – do zawinięcia.


cynamonowe

  • Kroimy ciasto w plastry i zawijamy w ślimaczki.


paseczki cynamonowe

  • Układamy na blaszce i ponownie pozostawiamy na 1h do wyrośnięcia.


cinamon rolls
cinamon rolls

  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 – 22 minuty.


cinamon rolls
cinamon rolls

  • Pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Jeśli zdążycie można zrobić polewę z lukru ;) - jeśli nie - nie trzeba - i tak smakują :)


ciasto drożdżowe cynamonowe
ciasto drożdżowe cynamonowe
SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

SKŁADNIKI

CIASTO
4 szklanki mąki pszennej
2 jaja
100 g masła
15 g świeżych drożdży
5 łyżek ksylitolu
1 szklanka mleka (u nas sojowe, bo krowiego w lodówce nie mamy)
szczypta soli
1 laska wanilii

POSYPKA
20 g cynamonu
5 łyżek ksylitolu


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN