Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-10-02

Najlepszy przepis na drożdżowe cynamonki

WegetariańskiSłodki


SKŁADNIKI

CIASTO
4 szklanki mąki pszennej
2 jaja
100 g masła
15 g świeżych drożdży
5 łyżek ksylitolu
1 szklanka mleka (u nas sojowe, bo krowiego w lodówce nie mamy)
szczypta soli
1 laska wanilii

POSYPKA
20 g cynamonu
5 łyżek ksylitolu


To pierwszy taki przepis w historii naszego bloga – ola boga.
Dla tych, którzy nie muszą rezygnować z glutenu, ani jaj, a ich głowy są spokojne gdy na talerzu znajdzie się coś słodszego niż zwykle, co niekoniecznie trzeba nazywać cheat mealem...

W pełni glutenowe i jajeczne cynamonki, a więc niepodobne do naszych przepisów. Na potrzeby pewnego eksperymentu, jednak nie o nim dziś mowa.
Na pewno przeczytacie o nim w swoim czasie w dziale - biblioteka Body Idea :)


Najważniejsze teraz są bułeczki, które podobno okazały się przecynamonkami.
Są banalne w wykonaniu, ochoczo rosną i rozsiewają piękny zapach cynamonu i przypieczonego cukru w całym domu.


WYKONANIE:

  • Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy zmielony ksylitol, dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy masło w temperaturze pokojowej i pozwalamy mu się rozpuścić w mleku.
  • Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, ziarenka z laski wanilii, 2 jaja.
  • Dokładnie mieszamy
  • Wlewamy przestudzony mleczy rozwtór do sypkiej mieszanki  i dokładnie mieszamy.
  • Wyrabiamy dłońmi ciasto i pozostawiamy w przykrytej ręcznikiem misce na 1h do wyrośnięcia.

 

  • Po tym czasie wałkujemy ciasto, staramy się zrobić to równo – jak widać mnie nie wyszło ;)


wałkowanie ciasta

  • Przesypujemy na ciasto wymieszany cynamon z cukrem i dokładnie rozprowadzamy pozostawiając jeden brzeg wolny – do zawinięcia.


cynamonowe

  • Kroimy ciasto w plastry i zawijamy w ślimaczki.


paseczki cynamonowe

  • Układamy na blaszce i ponownie pozostawiamy na 1h do wyrośnięcia.


cinamon rolls
cinamon rolls

  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 – 22 minuty.


cinamon rolls
cinamon rolls

  • Pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Jeśli zdążycie można zrobić polewę z lukru ;) - jeśli nie - nie trzeba - i tak smakują :)


ciasto drożdżowe cynamonowe
ciasto drożdżowe cynamonowe
SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN