Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-04-19

Najlepszy wegański smalec - przepyszny

WegańskiBezglutenowySłodki


Składniki

1 szklanka ugotowanej (wcześniej moczonej) białej fasoli
1 duża cebula
1 duże jabłko
szczypta soli
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
2 liście laurowe


Po booom na dietę ketogeniczną i paleo smalec wrócił do łask.
Chyba wszyscy znają jego smak.
Tym bardziej, że stanowi coraz częściej prawdziwy przysmak na rodzinnych imprezach, no i nie ma babci, która nie kręciłaby swojego...


Jako, że ostatnio z mięsem nie do końca nam po drodze (czujemy chwilową potrzebę odpoczynku od niego), to zasmakowaliśmy w smalcu wegańskim.
Udało się nam za pierwszym razem stworzyć coś naprawdę ekstra, a więc chętnie dzielimy się przepisem.

WYKONANIE:
1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj liście laurowe, kuleczki pieprzu kolorowego.
2. Podgrzewaj ciągle mieszając.
3. Cebulę pokrój w piórka (lub bardzo drobno jeśli wolisz by smalec był gładki)
4. Jabłko zetrzyj na grubych oczkach.
5. Duś całość razem do miękkości.
6. Ugotowaną fasolę zblenduj na gładko, po usmażeniu jabłka i cebuli wyjmij z mieszanki liście laurowe i kuleczki pieprzu.
7. Ostudzić mieszankę i dopiero (gorące tępi ostrza) dodaj do fasoli i zblenduj razem.
8. Dodaj sos sojowy, sól, majeranek.


Smalec smakuje najlepiej po całonocnym leżakowaniu w lodówce. Idealny na kanapki, z ogórkiem kiszonym, a wprost genialny z marchewką i selerem naciowym.
 

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Składniki

1 szklanka ugotowanej (wcześniej moczonej) białej fasoli
1 duża cebula
1 duże jabłko
szczypta soli
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
2 liście laurowe


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN