Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-10-03

Owsianka z dynią i jabłkiem

Wegański


Czas przygotowania: 15 minut

1 porcja
Kalorie: 422 kcal
Białko: 13,2 g
Tłuszcze: 13,4 g
Węglowodany: 68,6 g

SKŁADNIKI

30 g płatków owsianych (3 łyżki)
300 g dyni
160 g jabłka (1 sztuka)
125 ml napoju sojowego (0,5 szklanki)
5 g orzechów macadamia
5 g orzechów pekan
 
Przyprawy:

1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
szczypta pieprzu


Jesienią organizm potrzebuje dobrych składników. Takich, które rozgrzeją, są aromatyczne i rozpieszczą kubki smakowe. Dynia ze względu na szereg swoich właściwości, łatwości w przygotowaniu, a także neturalnemu smakowi pasuje do owsianki idealnie. Wystarczy dodać odpowiednich przypraw, a banalna owsianka zyskuje nowe oblicze. Spróbuj.

 

DYNIOWA OWSIANKA Z JABŁKIEM I PRZYPRAWAMI

WYKONANIE

  • Dynię obierz i pokrój na kawałki, upiecz w 180 stopniach lub zetrzyj dynię na grubych oczkach.

  • Płatki ugotuj w wodzie, dodaj do pokrojone na kawałki jabłko, upieczoną lub surową tartą dynię.

  • Gotuj do miękkości i połączenia składników. 

  • Dopraw łyżeczką cynamonu, sproszkowanego imbiru i szczyptą pieprzu.

  • Przełóż do miseczki i dodaj orzechy.

smaki jesieni

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 15 minut

1 porcja
Kalorie: 422 kcal
Białko: 13,2 g
Tłuszcze: 13,4 g
Węglowodany: 68,6 g

SKŁADNIKI

30 g płatków owsianych (3 łyżki)
300 g dyni
160 g jabłka (1 sztuka)
125 ml napoju sojowego (0,5 szklanki)
5 g orzechów macadamia
5 g orzechów pekan
 
Przyprawy:

1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
szczypta pieprzu


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN