Panforte, tradycyjny włoski piernik z ogromną ilości orzechów, bakalii, miodu i kakao. Powtarzam co roku, bo jest naprawdę wyborny i prosty w wykonaniu.
Moja wersja nie zawiera mąki pszennej (tworzyłam przepis dla osób z celiakią, z którymi kiedyś pracowałam), dodatkowych cukrów i masła. Stworzyłam jej bardziej "odchudzoną" siostrę. Jestem przekonana, że Tobie też zasmakuje. W końcu wystarczy tylko pokroić składniki, wrzucić do miski, wymieszać, ugnieść, zmrozić i wcinać ze smakiem i uśmiechem na ustach. Smacznego!
Panforte - włoski piernik
WYKONANIE - PANFORTE
- Orzechy moczymy całą noc, rano odlewamy wodę i dokładnie suszymy orzechy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia, do którego dodajemy pozostałe składniki.
- Mieszamy dokładnie masę, po czym przekładamy do kwadratowego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i bardzo dokładnie ugniatamy
- Wkładamy do zamrażarki na 3-4h, podajemy schłodzone.
Oryginalnie podaje się je posypane cukrem, można więc użyć do tego pudru z erytrytolu. Ciasto jest miękkie w środku, lekko ciągnące ale mocno chrupiące dzięki dużej ilości bakalii
Prawda, że łatwe w wykonaniu?
SMACZNEGO świętowania :)
Podaj przepis dalej :)