Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-11-30

Panforte w wersji fit - odchudzony piernik włoski

WegetariańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 20 minut + moczenie + chłodzenie

14 kawałków
Kalorie: 371 kcal
Białko: 8,7 g
Tłuszcze: 24 g
Węglowodany: 28,2 g

SKŁADNIKI

125 g orzechów nerkowca
125 g ziaren słonecznika
125 g orzechów włoskich
125 g płatków migdałowych
100 g moreli suszonych
300 ml syropu klonowego
50 g mąki kokosowej
20 g mąki migdałowej
4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego
100 g gorzkiego kakao


Panforte, tradycyjny włoski piernik z ogromną ilości orzechów, bakalii, miodu i kakao. Powtarzam co roku, bo jest naprawdę wyborny i prosty w wykonaniu.
Moja wersja nie zawiera mąki pszennej (tworzyłam przepis dla osób z celiakią, z którymi kiedyś pracowałam), dodatkowych cukrów i masła. Stworzyłam jej bardziej "odchudzoną" siostrę. Jestem przekonana, że Tobie też zasmakuje. W końcu wystarczy tylko pokroić składniki, wrzucić do miski, wymieszać, ugnieść, zmrozić i wcinać ze smakiem i uśmiechem na ustach. Smacznego!

 

Panforte - włoski piernik 

włoski piernik

WYKONANIE - PANFORTE

  • Orzechy moczymy całą noc, rano odlewamy wodę i dokładnie suszymy orzechy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia, do którego dodajemy pozostałe składniki.
  • Mieszamy dokładnie masę, po czym przekładamy do kwadratowego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i bardzo dokładnie ugniatamy
  • Wkładamy do zamrażarki na 3-4h, podajemy schłodzone.

piernik świąteczny

piernik włoski domowy

 

Oryginalnie podaje się je posypane cukrem, można więc użyć do tego pudru z erytrytolu. Ciasto jest miękkie w środku, lekko ciągnące ale mocno chrupiące dzięki dużej ilości bakalii

 

Prawda, że łatwe w wykonaniu?

SMACZNEGO świętowania :)

 

Podaj przepis dalej :)


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 20 minut + moczenie + chłodzenie

14 kawałków
Kalorie: 371 kcal
Białko: 8,7 g
Tłuszcze: 24 g
Węglowodany: 28,2 g

SKŁADNIKI

125 g orzechów nerkowca
125 g ziaren słonecznika
125 g orzechów włoskich
125 g płatków migdałowych
100 g moreli suszonych
300 ml syropu klonowego
50 g mąki kokosowej
20 g mąki migdałowej
4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego
100 g gorzkiego kakao


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN