Czas przygotowania: 15 minut
Kalorie: CAŁA PASTA: 1456 kcal
Białko: 60 g
Tłuszcze: 83,2 g
Węglowodany: 106,8 g
SKŁADNIKI
150 g czerwonej soczewicy (waga przed ugotowaniem)
70 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy oliwek
30 g oliwy z oliwek (może być z pomidorów)
80 g pestek dyni
do smaku: mieszanka suszonych warzyw, sól, pieprz, kurkuma
Aromatyczna, prosta w wykonaniu, pasująca do kanapek, naleśnikó, gofrów i do wyjadania łyżeczką ze słoika...
Świetna pasta, którą wykonasz w mgnieniu oka i doprawisz według potrzeby własnych kubków smakowych.
Pasta kanapkowa z soczewicy

WYKONANIE:
-
Przepłucz soczewicę w zimnej wodzie (2-3 razy), zalej wrzątkiem i ugotuj (max 10-12 min.)
-
Przełóż do kielicha blendera i dodaj pestki dyni, suszone pomidory i oliwę.
-
Dokładnie zmiksuj, dopraw i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Tak przygotowaną pastę schowaj do słoika i przechowuj maksymalnie do 6 dni w lodówce.

SMACZNEGO
Sylwia Maksym
Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.