Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-11-14

Aromatyczna pasta do kanapek z fasoli mung, słonecznika i natki pietruszki

WegańskiBezglutenowy


SKŁADNIKI

100 g fasoli mung
2 łyżki oleju lnianego
2 łyżki tahini
garść natki pietruszki
garść pestek słonecznika
po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, chilli, kuminu, kolendry, soli, pieprzu


Znacie fasolę mung? Zgrabne, małe, zielone fasolki aż proszą się by je przetworzyć i wykorzystać na wiele sposobów. Są delikatne w smaku, nie wymagają zbyt wiele "zachodu", pełne wartościowego i łatwoprzyswajalnego białka. Fasola Mung zawiera witaminy A, B, C, E i sole mineralne. Jak każdy ze strączków wymaga moczenia, ale nie jest ono problematyczne :)

Doskonale nadaje się jako pasta do chleba - przepis na wspaniały chlebek gryczany już niebawem :) 
 

Aromatyczna pasta do kanapek z fasoli mung, słonecznika i natki pietruszki

pasta z natką

mung i słonecznik

WYKONANIE:

  1. Fasolę zalewamy wodą i moczymy ok 12 - 14 h
  2. Po tym czasie odlewamy wodę i gotujemy fasolę 2-3 h
  3. Po ugotowaniu studzimy
  4. Słonecznik prażymy na patelni bez tłuszczu
  5. Wrzucamy do miksera fasolę i słonecznik, dodajemy natkę i ucieramy z pozostałymi dodatkami

Tak przygotowana pasta przetrwa zamknięta szczelnie w słoiczku do 5 dni w lodówce


SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN