Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2019-01-31

Pasta z pieczonej papryki

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenia papryki

20 porcji (1 porcja = 1 płaska łyżka)
Kalorie: 74 kcal
Białko: 1,78 g
Tłuszcze: 7,04 g
Węglowodany: 0,88 g

SKŁADNIKI

4 papryki (po obraniu ok 450 g)
4 łyżki oliwy z oliwek
180 g tofu naturalnego
przyprawy: pieprz, sól, cynamon cejloński, harrisa, wędzona papryka


Smak pieczonej papryki jest niesamowity! Aromatyczny, intensywny i słodki! Idealnie podbijają go cynamon, pieprz, papryka wędzona i harrisa. Kremowej konsystencji dodaje tofu.

Do czego wykorzystać tą pastę?

  • Kanapki

  • Naleśniki

  • Dip do pieczonych warzyw

  • Dip do surowych warzyw

  • Dip do frytek: z ziemniaka czy batatów

 

PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I TOFU

 

czerwona papryka

wegańsk apasta

pasta do chleba wegańska

 

WYKONANIE:
 

  • Oczyść i pokrój paprykę

  • Polej oliwą i dopraw solą

  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 20-30 minut - skórka musi się nawet lekko przypalić

  • Pozostaw do wystygnięcia, przełoż do kielicha blendera i zmiksuj na gładko (nie dodawaj już oliwy)

  • Do masy paprykowej dodaj rozkruszone tofu i przyprawy, zmiksuj

  • Przechowuj do 7 dni w lodówce w szklanym szczelnie zakręconym słoiczku.

 

SMACZNEGO

 

pieczona papryka


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenia papryki

20 porcji (1 porcja = 1 płaska łyżka)
Kalorie: 74 kcal
Białko: 1,78 g
Tłuszcze: 7,04 g
Węglowodany: 0,88 g

SKŁADNIKI

4 papryki (po obraniu ok 450 g)
4 łyżki oliwy z oliwek
180 g tofu naturalnego
przyprawy: pieprz, sól, cynamon cejloński, harrisa, wędzona papryka


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN