Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2019-01-31

Pasta z pieczonej papryki

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenia papryki

20 porcji (1 porcja = 1 płaska łyżka)
Kalorie: 74 kcal
Białko: 1,78 g
Tłuszcze: 7,04 g
Węglowodany: 0,88 g

SKŁADNIKI

4 papryki (po obraniu ok 450 g)
4 łyżki oliwy z oliwek
180 g tofu naturalnego
przyprawy: pieprz, sól, cynamon cejloński, harrisa, wędzona papryka


Smak pieczonej papryki jest niesamowity! Aromatyczny, intensywny i słodki! Idealnie podbijają go cynamon, pieprz, papryka wędzona i harrisa. Kremowej konsystencji dodaje tofu.

Do czego wykorzystać tą pastę?

  • Kanapki

  • Naleśniki

  • Dip do pieczonych warzyw

  • Dip do surowych warzyw

  • Dip do frytek: z ziemniaka czy batatów

 

PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I TOFU

 

czerwona papryka

wegańsk apasta

pasta do chleba wegańska

 

WYKONANIE:
 

  • Oczyść i pokrój paprykę

  • Polej oliwą i dopraw solą

  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 20-30 minut - skórka musi się nawet lekko przypalić

  • Pozostaw do wystygnięcia, przełoż do kielicha blendera i zmiksuj na gładko (nie dodawaj już oliwy)

  • Do masy paprykowej dodaj rozkruszone tofu i przyprawy, zmiksuj

  • Przechowuj do 7 dni w lodówce w szklanym szczelnie zakręconym słoiczku.

 

SMACZNEGO

 

pieczona papryka


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenia papryki

20 porcji (1 porcja = 1 płaska łyżka)
Kalorie: 74 kcal
Białko: 1,78 g
Tłuszcze: 7,04 g
Węglowodany: 0,88 g

SKŁADNIKI

4 papryki (po obraniu ok 450 g)
4 łyżki oliwy z oliwek
180 g tofu naturalnego
przyprawy: pieprz, sól, cynamon cejloński, harrisa, wędzona papryka


Tagi

Sprawdź przepis

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN