Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-03-26

Pasta do kanapek z czerwonej soczewicy

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 7 minut

8 porcji
Kalorie: 130 kcal
Białko: 5,6 g
Tłuszcze: 7,6 g
Węglowodany: 8,9 g

SKŁADNIKI

100 g czerwonej soczewicy
5 pomidorów suszonych w zalewie POLECAM TE (klik)
5 łyżek pestek dyni
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz


STRĄCZKI to doskonałe źródło białka, witamin i wielu minerałów. Są idealnym składnikiem wielu potraw, past, ciast, smakują saute, w zupie krem i na wiele różnych sposobów. Zawartość pełnowartościowych aminokwasów sprawia, że są doskonałym pożywieniem nie tylko dla WEGANINA, ale i dla osoby gustującej w potrwach mięsnych.

Przepis powstał z racji na poszukiwanie inspiracji na ŚWIĄTECZNE ŚNIADANIE WIELKANOCNE, nam bardzo zasmakował, jesteśmy przekonani, że nasi gości równie chętnie się do niego odniosą.

Pastę wykorzystujemy do śniadań czy kolacji w formie smarowidła do pieczywa, jako dodatek do ryżu czy innych strączków do obiadu, a także jako pastę do surowych warzyw. Jest naprawdę bardzo szybka i prosta w wykonaniu. Naturalna słodycz soczewicy w połączeniu z aromatycznymi pomidorami z domowej zalewy na bazie oliwy, dodatku podstawowych przypraw i pestek dyni sprawia, że pasta staje się jednym z ulubionych dodatków do wszystkich posiłków.

PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

wegańska pasta

WYKONANIE:

  1. Ugotuj soczewicę do miękkości, wystudź.
  2. Zmiksuj z pozostałymi składnikami na głądką pastę.

kanapeczki z soczewicą

Możesz przechowywać ją do 5 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN