Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-03-26

Pasta do kanapek z czerwonej soczewicy

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 7 minut

8 porcji
Kalorie: 130 kcal
Białko: 5,6 g
Tłuszcze: 7,6 g
Węglowodany: 8,9 g

SKŁADNIKI

100 g czerwonej soczewicy
5 pomidorów suszonych w zalewie POLECAM TE (klik)
5 łyżek pestek dyni
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz


STRĄCZKI to doskonałe źródło białka, witamin i wielu minerałów. Są idealnym składnikiem wielu potraw, past, ciast, smakują saute, w zupie krem i na wiele różnych sposobów. Zawartość pełnowartościowych aminokwasów sprawia, że są doskonałym pożywieniem nie tylko dla WEGANINA, ale i dla osoby gustującej w potrwach mięsnych.

Przepis powstał z racji na poszukiwanie inspiracji na ŚWIĄTECZNE ŚNIADANIE WIELKANOCNE, nam bardzo zasmakował, jesteśmy przekonani, że nasi gości równie chętnie się do niego odniosą.

Pastę wykorzystujemy do śniadań czy kolacji w formie smarowidła do pieczywa, jako dodatek do ryżu czy innych strączków do obiadu, a także jako pastę do surowych warzyw. Jest naprawdę bardzo szybka i prosta w wykonaniu. Naturalna słodycz soczewicy w połączeniu z aromatycznymi pomidorami z domowej zalewy na bazie oliwy, dodatku podstawowych przypraw i pestek dyni sprawia, że pasta staje się jednym z ulubionych dodatków do wszystkich posiłków.

PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

wegańska pasta

WYKONANIE:

  1. Ugotuj soczewicę do miękkości, wystudź.
  2. Zmiksuj z pozostałymi składnikami na głądką pastę.

kanapeczki z soczewicą

Możesz przechowywać ją do 5 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 7 minut

8 porcji
Kalorie: 130 kcal
Białko: 5,6 g
Tłuszcze: 7,6 g
Węglowodany: 8,9 g

SKŁADNIKI

100 g czerwonej soczewicy
5 pomidorów suszonych w zalewie POLECAM TE (klik)
5 łyżek pestek dyni
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN