STRĄCZKI to doskonałe źródło białka, witamin i wielu minerałów. Są idealnym składnikiem wielu potraw, past, ciast, smakują saute, w zupie krem i na wiele różnych sposobów. Zawartość pełnowartościowych aminokwasów sprawia, że są doskonałym pożywieniem nie tylko dla WEGANINA, ale i dla osoby gustującej w potrwach mięsnych.
Przepis powstał z racji na poszukiwanie inspiracji na ŚWIĄTECZNE ŚNIADANIE WIELKANOCNE, nam bardzo zasmakował, jesteśmy przekonani, że nasi gości równie chętnie się do niego odniosą.
Pastę wykorzystujemy do śniadań czy kolacji w formie smarowidła do pieczywa, jako dodatek do ryżu czy innych strączków do obiadu, a także jako pastę do surowych warzyw. Jest naprawdę bardzo szybka i prosta w wykonaniu. Naturalna słodycz soczewicy w połączeniu z aromatycznymi pomidorami z domowej zalewy na bazie oliwy, dodatku podstawowych przypraw i pestek dyni sprawia, że pasta staje się jednym z ulubionych dodatków do wszystkich posiłków.
PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
WYKONANIE:
- Ugotuj soczewicę do miękkości, wystudź.
- Zmiksuj z pozostałymi składnikami na głądką pastę.
Możesz przechowywać ją do 5 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.
SMACZNEGO