Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2020-03-21

Roślinny burger i frytki z kalarepy

Wegański


 
Czas przygotowania: 20 minut

1 porcja zawiera:
Kalorie: 443,5 kcal
Białko: 30,5 g
Tłuszcze: 24,2 g
Węglowodany: 36,1 g

SKŁADNIKI

1 burger DOBRA KALORIA
1 kalarepa (ok 100g)
1/2 selera (ok 225 g)
2 liście sałąty rzymskiej (20 g)
1/2 sztuki papryki (ok 75g)
4 g oliwy z oliwek
sól, pieprz, zioła (tutaj: majeranek, oregano, bazylia, kumin)


Próbowaliście kiedyś pieczonej kalarepy? Rety! Jest przepyszna! Delikatna, lekko słodkawa, ale dzięki przyprawom i ziołom niesamowicie aromatyczna i lekko pikantna. Niesamowita! Na pewno stanie się naszym ulubionym warzywem pieczonym w piekarniku.

Dania, które ostatnio przygotowujemy (przez ostatnie wydarzenia możemy jeść przygotowywane dania na bieżąco, a nie z 2-3 wyprzedzeniem i zjadać na zimno z pojemnika w pracy) wymagają ciut więcej niż 10 minut przyrządzania, jednak to nadal nie jest tak wiele abyście nie mogli sobie na to pozwolić nawet codziennie i przy normalnym trybie pracy.

3/4 naszego talerza zawsze stanowią warzywa. Pieczone, surowe, smażone, tarte, gotowane, miksowane - w różnej formie, ale są zawsze! Bazujcie na tej zasadzie, a żadnych minerałów ani witamin Wam nie braknie. Z konieczności pokazania Wam różnorodności i dostępnych fajnych składników w sklepach, pokazujemy połączenie składników - nieprzetworzonych wraz z już przetworzonymi (łatwo dostępnymi, ale nadal zdrowymi i o fajnym składzie).

 

Zapraszam Was po przepis na pieczoną kalarepę i seler, z roślinnym burgerem i sałatką ze świeżych warzyw

 

WYKONANIE:

  1. Kalarepę i seler pokrój na słupki

  2. Skrop 1 łyżeczką oliwy, dopraw do smaku (sól, pieprz, zioła)

  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 25 minut, po tym czasie włóż do piekarnika burgera i piecz kolejne 5 minut (po 2,5 na każdej ze stron)

  4. W tym czasie pokrój sałatę, paprykę, skrop 1 łyżeczką oliwy, dopraw do smaku (sól, pieprz) i posyp koperkiem

 

 

Zerknijcie na pozostałe inspiracje z wykorzystaniem produktów DOBRA KALORIA:

KLOPSIKI

PRAWDZIWY BURGER

ROŚLINNE KIEŁBASKI

 

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

 
Czas przygotowania: 20 minut

1 porcja zawiera:
Kalorie: 443,5 kcal
Białko: 30,5 g
Tłuszcze: 24,2 g
Węglowodany: 36,1 g

SKŁADNIKI

1 burger DOBRA KALORIA
1 kalarepa (ok 100g)
1/2 selera (ok 225 g)
2 liście sałąty rzymskiej (20 g)
1/2 sztuki papryki (ok 75g)
4 g oliwy z oliwek
sól, pieprz, zioła (tutaj: majeranek, oregano, bazylia, kumin)


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN