Próbowaliście kiedyś pieczonej kalarepy? Rety! Jest przepyszna! Delikatna, lekko słodkawa, ale dzięki przyprawom i ziołom niesamowicie aromatyczna i lekko pikantna. Niesamowita! Na pewno stanie się naszym ulubionym warzywem pieczonym w piekarniku.
Dania, które ostatnio przygotowujemy (przez ostatnie wydarzenia możemy jeść przygotowywane dania na bieżąco, a nie z 2-3 wyprzedzeniem i zjadać na zimno z pojemnika w pracy) wymagają ciut więcej niż 10 minut przyrządzania, jednak to nadal nie jest tak wiele abyście nie mogli sobie na to pozwolić nawet codziennie i przy normalnym trybie pracy.
3/4 naszego talerza zawsze stanowią warzywa. Pieczone, surowe, smażone, tarte, gotowane, miksowane - w różnej formie, ale są zawsze! Bazujcie na tej zasadzie, a żadnych minerałów ani witamin Wam nie braknie. Z konieczności pokazania Wam różnorodności i dostępnych fajnych składników w sklepach, pokazujemy połączenie składników - nieprzetworzonych wraz z już przetworzonymi (łatwo dostępnymi, ale nadal zdrowymi i o fajnym składzie).
Zapraszam Was po przepis na pieczoną kalarepę i seler, z roślinnym burgerem i sałatką ze świeżych warzyw
WYKONANIE:
-
Kalarepę i seler pokrój na słupki
-
Skrop 1 łyżeczką oliwy, dopraw do smaku (sól, pieprz, zioła)
-
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 25 minut, po tym czasie włóż do piekarnika burgera i piecz kolejne 5 minut (po 2,5 na każdej ze stron)
-
W tym czasie pokrój sałatę, paprykę, skrop 1 łyżeczką oliwy, dopraw do smaku (sól, pieprz) i posyp koperkiem
Zerknijcie na pozostałe inspiracje z wykorzystaniem produktów DOBRA KALORIA:
SMACZNEGO