Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-12-21

Czekoladowe trufle z piernikiem i orzechami

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 45 minut

50 sztuk
Kalorie: 38 kcal
Białko: 1 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 3 g

SKŁADNIKI

200 g gorzkiej czekolady (im więcej kakao tym lepiej)
Kilka pokruszonych pierniczków, drobno zmielonych mikserem
3 łyżki zmielonego na puder erytrytolu / ksylitolu
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka cynamonu
5 daktyli
3/4 szklanki mleka kokosowego
1 łyżeczka oleju kokosowego


Jak zwykle w kuchni bywa potrzeba jest matką wynalazku... Tak oto podczas dekorowania pierniczków (Z TEGO PRZEPISU odkryłam kilka połamanych sztuk leżących na dnie wielkiego słoja... Nie, nie zjem! Nie, nie pozwolę zjeść Radkowi...! Zmielę i wykorzystam... do trufli - przecież dawno kule mocy nie gościły na naszym stole.

Kulki mocy kiedyś często gościły na domowych imprezach, aż w końcu i nam i gościom się przejadły, więc zrobiliśmy od nich przerwę.. Dobrze, że świątecznych smaki są odpowiednie jedynie w okresie świątecznym, bo musiałabym piec pierniki w czerwcu, łamać je i wykorzystywać do trufli bo te są OBŁĘDNIE PYSZNIE!

A teraz wszyscy udajemy się do kuchni i odrywamy reniferom jedno kopyto, wyrywamy komin z piernikowej chatki i uszczerbiamy jedno ramię gwiazdy betlejemskiej iiii..... rano robimy kulki mocy!

czekoladowe kulki

WYKONANIE:

  1. Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na ok 30 min
  2. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę
  3. Daktyle zblenduj, odstaw
  4. Do czekolady dodaj olej i mleko, zdejmij misę z garnka, wymieszaj do połączenia składników
  5. Dodaj do czekoladowej masy daktyle, masło orzechowe, cynamon i zmielone pierniki, dokładnie wymieszaj
  6. Wstaw masę do lodówki - na kilka godzin
  7. Po tym czasie, gdy masa będzie już zwarta nabieraj łyżeczką i formuj niewielkie kulki
  8. Trufle możesz obtoczyć w kakao, cynamonie, zmielonych orzechach lub erytrytolu
  9. Przechowuj w lodówce - najlepiej w szklanym, zamykanym pojemniku

kakaowe trufle

SMACZNEGO 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 45 minut

50 sztuk
Kalorie: 38 kcal
Białko: 1 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 3 g

SKŁADNIKI

200 g gorzkiej czekolady (im więcej kakao tym lepiej)
Kilka pokruszonych pierniczków, drobno zmielonych mikserem
3 łyżki zmielonego na puder erytrytolu / ksylitolu
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka cynamonu
5 daktyli
3/4 szklanki mleka kokosowego
1 łyżeczka oleju kokosowego


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN