Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-03-10

Wegańskie placki z cukinii

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 45 minut

6 placuszków - 2 osoby - 1porcja:
Kalorie: 250 kcal
Białko: 4,75
Tłuszcze: 9,65 g
Węglowodany: 35 g

SKŁADNIKI

1 duża cukinia
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki z ciecierzycy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
ciepła woda
sól,
pieprz,
tymianek

DO SMAŻENIA:
oliwa z oliwek

SOS:
jogurt sojowy
2 ząbki czosnku
sól 
pieprz


Bardzo prosty i szybki pomysł na pożywny i przepyszny obiad. W pełni roślinny, bezmięsny i bezlaktozowy. Może stanowić kompletne danie bądź służyć jako dodatek, wszystko zależy od pozostałych składników - placki możesz wykorzystać również do mięsa - idealnie połączy się z rybą

 

WYKONANIE:

  1. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach, posyp solą i odstaw na 30 minut

  2. Zmiel siemię lniane i zalej ciepłą wodą, dokładnie wymieszaj i odstaw

  3. Odciśnij cukinię z nadmiaru wody,  dodaj mąki, przyprawy i żelek z siemienia lnianego

  4. Połącz masę i smaż na patelni z rozgrzanym oliwą z oliwek 

  5. Odłóż na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru oliwy

  6. Do jogurtu sojowego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, wymieszaj

wege placki

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 45 minut

6 placuszków - 2 osoby - 1porcja:
Kalorie: 250 kcal
Białko: 4,75
Tłuszcze: 9,65 g
Węglowodany: 35 g

SKŁADNIKI

1 duża cukinia
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki z ciecierzycy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
ciepła woda
sól,
pieprz,
tymianek

DO SMAŻENIA:
oliwa z oliwek

SOS:
jogurt sojowy
2 ząbki czosnku
sól 
pieprz


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN