Czas przygotowania: 45 minut
6 placuszków - 2 osoby - 1porcja:
Kalorie: 250 kcal
Białko: 4,75
Tłuszcze: 9,65 g
Węglowodany: 35 g
SKŁADNIKI
1 duża cukinia
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki z ciecierzycy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
ciepła woda
sól,
pieprz,
tymianek
DO SMAŻENIA:
oliwa z oliwek
SOS:
jogurt sojowy
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Bardzo prosty i szybki pomysł na pożywny i przepyszny obiad. W pełni roślinny, bezmięsny i bezlaktozowy. Może stanowić kompletne danie bądź służyć jako dodatek, wszystko zależy od pozostałych składników - placki możesz wykorzystać również do mięsa - idealnie połączy się z rybą
WYKONANIE:
-
Cukinię zetrzyj na grubych oczkach, posyp solą i odstaw na 30 minut
-
Zmiel siemię lniane i zalej ciepłą wodą, dokładnie wymieszaj i odstaw
-
Odciśnij cukinię z nadmiaru wody, dodaj mąki, przyprawy i żelek z siemienia lnianego
-
Połącz masę i smaż na patelni z rozgrzanym oliwą z oliwek
-
Odłóż na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru oliwy
-
Do jogurtu sojowego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, wymieszaj

SMACZNEGO
Sylwia Maksym
Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.