Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-09-18

Pomidory koktajlowe w ziołowej zalewie

WegańskiBezglutenowy


SKŁADNIKI

1 kg pomidorów koktajlowych
2 szt papryczki chilli
kilka ząbków czosnku
kilka gałązek świeżej bazyli
3 łyżki czerwonego pieprzu w ziarnach
łyżka suszonego oregano
łyżka ziół prowansalskich
4 łyżki oliwy z oliwek
 
ZALEWA:
3 szklanki wody
1 szklanka octu jabłkowego naturalnego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
kilka listków laurowych
2 łyżki gorczycy


Gdy w ogrodzie masz ogrom drzewek z pomidorkami, które obficie obrodziły  i nie wiesz już co z nimi zrobić... zamknij ich smak w słoiku....

Znajdziesz tu przepis na aromatyczną zalewę ziołową, która nadaje wyjątkowy smak pomidorkom, po które będziesz chciał sięgać zimą. Zapraszam w imieniu mojej Mamy, która jest autorem poniższego przepisu, a my dzięki niej możemy wcinać w styczniu te pyszności - tak, Mama powiela ten przepis już od kilku lat.

 

POMIDORKI KOKTAJLOWE W ZALEWIE ZIOŁOWEJ

WYKONANIE:

  1. Pomidorki nakłuj  w kilku miejscach wykałaczką

  2. Włóż do słoików. Do każdego dodaj: kilka ziaren pieprzu, dwa ząbki czosnku, dużą szczyptę oregano i ziół prowansalkich, bazylię, płatki papryki chili.

  3. Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól, liść laurowy, gorczycę, na koniec ocet i zagotuj

  4. Do każdego słoika wlej łyżeczkę oliwy i uzupełnij przygotowaną zalewą. Dobrze zakręć.

  5. Pasteryzuj 10-15 minut

 

Wykorzystuję je do sałatek, tworzę z nich pastę miksując z tofu (możesz zamienić na twaróg), czasami rzucam na pizzę czy tosty, pomysłów jest tyle ile pomidorków w słoiku.

 

PS. TAK, W PRZEPIS JEST DODATKOWY CUKIER, OD 1 ŁYŻECZKI NA 1 LITR WODY I KILOGRAM POMIDORKÓW NIKOMU SIĘ NIC NIE STANIE, A TEN DODATEK PIĘKNIE PODBIJA SMAK CAŁEJ ZALEWY

 

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

SKŁADNIKI

1 kg pomidorów koktajlowych
2 szt papryczki chilli
kilka ząbków czosnku
kilka gałązek świeżej bazyli
3 łyżki czerwonego pieprzu w ziarnach
łyżka suszonego oregano
łyżka ziół prowansalskich
4 łyżki oliwy z oliwek
 
ZALEWA:
3 szklanki wody
1 szklanka octu jabłkowego naturalnego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
kilka listków laurowych
2 łyżki gorczycy


Tagi

Sprawdź przepis

SPRAWDŹ E-BOOK

ŚWIĄTECZNE PRZEPISY

ROŚLINNE GRILLOWANIE

 

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN