Znacie focaccie? Na pewno! Jeśli nigdy jej nie jedliście to na pewno jedliście pizzę - wraz ze spodem. Tak właśnie smakuje foccacia.
Jednak jej wyrafinowanie zależy od pozostałcyh składników, które wykorzystacie w przepisie. Nasza foccacia zaprosiła do siebie tymianek, oregano, sól, pieprz i soczyste pomidory - naprawdę warto ją w taki sposób skomponować.
A jak smakuje? Focaccia jest obłędna. Lekko słona, o wyraźnym smaku ziół. Chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku, jednak pamiętaj - to zależy od tego jak dokładnie ugnieciesz i napowietrzysz ciasto. Warto się więc przy tym odrobinę spocić :)
Pomidorowa focaccia z ziołami
WYKONANIE:
-
zrób rozczyn z drożdży: pokrusz drożdże, dodaj cukier i ciepłe (nie gorące mleko), dokładnie wymieszaj, na wierzch posyp 1 łyżkę mąki, nie mieszaj, zakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut
-
w tym czasie przesiej mąkę z solą i pieprzem, a następnie dodaj rozczyn i dokładnie wymieszaj
-
ugniataj ciasto ok 15 minut do momentu kiedy będzie idealnie elastyczne i gładkie, przykryj ściereczką i odstaw na ok godzinę w ciepłe miejsce
-
po godzinie ugnieć ponownie ciasto i rozwałkuj do zadowalającego Cię kształtu, przełóż do formy do pieczenia
-
to czas na zrobienie wcierki z oliwy i ziół: wymieszaj całość razem
-
rozłożone na formie ciasto ugnieć palcami i posmaruj oliwą z ziołami (powciskaj ją w środek ciasta)
-
pokrój pomidory w plastry i połóż na cieście, posyp solą gruboziarnistą
-
ciasto odstaw na 10 minut po czym włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, piecz przez 20-25 minut do suchego patyczka i momentu zbrązowienia górnej warstwy
Smacznego
Ciasto już rośnie, nie mogę się doczekać :D pierwszy raz robilem z mleka roślinnego i jestem pozytywnie zaskoczony
Bardzo się cieszę :) czyli mam rozumieć, że smakowało? :)