2017-10-31
Pomidorowa sałatka z czerwoną cebulą, natką pietruszki i serem feta
WegetariańskiBezglutenowy
SKŁADNIKI
2 duże pomidory malinówki (nie malinowe, malinówki! są słodsze i bardziej mięsiste)
1 cebula czerwona
pęczek natki pietruszki
50 g sera feta
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1
Banalne połączenia są zawsze przepyszne.
Słodkie pomidory (o dziwo można jeszcze dostać takie na bazarku), ostra czerwona cebula, soczysta natka pietruszki i prawdziwa grecka feta stanowią niebiańską ucztę dla podbienia.
Uczta ucztą, ale nie tylko o nią tutaj chodzi. Ta sałatka to prawdziwa bomba witaminowa!
Cebula - zatroszczy się o naszą odporność, która jesienią nieco kuleje
Pomidor i natka - doładują nasze zapasy w witaminę C
A feta - zatroszczy się o nasze kości ze względu na dużą ilość wapnia
Wcinajcie na zdrowie :)

WYKONANIE:
- Pomidory kroimy w kostkę
- Cebulę szatkujemy drobno
- Wrzucamy do miseczki pomidory, cebulkę i pokrojną w kostkę fetę
- Doprawiamy solą, pieprzem, polewamy oliwą z oliwek
- Posypujemy natką pietruszki
SMACZNEGO
Sylwia Maksym
Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.