Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2020-04-07

Przepyszny wegański makaron z kremowym sosem bez sera

Wegański


Czas przygotowania: 20 minut

1 porcja zawiera:
Kalorie: 602 kcal
Białko: 28,9 g
Tłuszcze: 21,2 g
Węglowodany: 83,6 g

SKŁADNIKI:

80 g ugotowanej ciecierzycy
50 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
200 g szpinaku
8 g oliwy z oliwek
90 g hummusu (polecam gotowca z Lidla)
18 g sosu sojowego
sól, pieprz, kumin, wędzona papryka, kurkuma - do smaku i wedle uznania


Kremowy sos bez użycia sera? Odpowiecie niemożliwe! Hmmm... a możliwe! Wystarczy troszkę pokombinować.

Pamiętacie zagadkę na moim fanpegu na facebooku? Pod zdjęciem omawianego dania pytałam Was o składniki użyte do makaronu... Nikt nie zgadał, a więc już zdradzam Wam "tajemnicę" :)

Jak wiecie moja kuchnia to totalne zerowaste. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, czasami się nimi inspiruję. Moją ciekawość jednak zawsze wzbudzają innowacyjne połączenia składników, które często sama tworzę, kombinuję... ale nie, nie zawsze smakuje i wychodzi (tak rodzi się talent podobno).

Oczywiście wszystko to, co się uda i smakuje i zachwyca, laduję tutaj - na moim blogu kulinarnym, po to by mogło również Was inspirować :)

 

Do rzeczy! Kremowy sos do spaghetti uzyskałam dzięki użyciu hummusu. Wystarczy go podsmażyć na oliwie, dodać sos sojowy i mieszać. Oczywiście kluczową kwestią są przyprawy, ale tego nie muszę Was uczyć - zawsze odgrywają kluczową rolę.

 

Zapraszam po przepis na:

Szpinakowe spaghetti z kremowym sosem i ciecierzycą

 

WYKONANIE:

  1. Ugotuj makaron aldente

  2. W czasie gotowania makaronu na patelni rozgrzej oliwę i dodaj hummus

  3. Podsmaż 2-3 minuty i dodaj sos sojowy, przełóż do miseczki

  4. Na już rozgrzanej patelni podsmaż (nie dodaj już oliwy) czosnek do momentu jego zarumienienia, a potem dodaj szpinak i smaż ok 5 minut

  5. Dodaj do szpinaku przełożony do miseczki hummus, ugotowaną ciecierzycę i wymieszaj razem, podsmaż 2-3 minutki

  6. Dopraw całość: sól, pieprz, kumin, wędzona papryka, kurkuma

 

Smacznego!

PS. A jakie Wy macie patenty w kuchni, które powstały w wyniku kombinacji? :)

 

 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 20 minut

1 porcja zawiera:
Kalorie: 602 kcal
Białko: 28,9 g
Tłuszcze: 21,2 g
Węglowodany: 83,6 g

SKŁADNIKI:

80 g ugotowanej ciecierzycy
50 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
200 g szpinaku
8 g oliwy z oliwek
90 g hummusu (polecam gotowca z Lidla)
18 g sosu sojowego
sól, pieprz, kumin, wędzona papryka, kurkuma - do smaku i wedle uznania


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN