Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2020-08-17

Rice cake - idealny przepis na ciastka ryżowe - domowy baton dla kolarzy i biegaczy - PALIWO Z ROŚLIN

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 60 minut

24 porcje, 1 porcja zawiera:
Kalorie: 113,6 kcal
Białko: 1,8 g
Tłuszcze: 3,7 g
Węglowodany: 19,4 g

SKŁADNIKI:

  • 500 g ryżu białego
  • 400 ml mleczka kokosowego (wraz z wodą)
  • 5 g soli morskiej jodowanej
  • 80 g świeżych daktyli (możesz też użyć suszonych)

Współpraca z zawodowymi kolarzami i biegaczami daje mi mnóstwo możlIwość eksperymentowania kulinarnego. Wciąż szukałam idealnej przekąski dla moich podopiecznych. Rice cake nie muszę nikomu przedstawiać, jest to raczej znana w świecie kolarskim przekąska. Przepis na nią znajdziecie nawet na oficjalnej stronie grupy kolarskiej EDUCATION FIRST.

Ciastka ryżowe - rice cake - dla kogo?

  • Jesteś aktywny fizycznie i szukasz dobrych przekąsek w trakcie treningów?
  • Masz już dość słodkich ulepków dostępnych w sklepach?
  • Nie możesz patrzeć już na banany i batoniki daktylowe?
  • Nie wiesz jakie przekąski zabrać ze sobą na rower czy podczas wypadu w góry?

To ciasteczka właśnie dla Ciebie! Proponuję je głównie kolarzom, z którymi współpracuję, ale dla osób - po prostu aktywnych fizycznie - też będą idealne :)

rice cakes sylwia maksym

Z czego składa się idealne ciastko ryżowe?

Rice cakes robiłam już kilka razy, ciągle nie pasowała mi konsystencja i smak, makro też pozostawiało wiele do życzenia. Aż w końcu stworzyłam przepis idealny! Nie są słodkie, nie są wytrawne. Nie są twarde, nie kruszą się, ale i nie rozpadają - sprawdzone w różnych warunkach. 

Ryż - idealne źródło węglowodanów

Pamiętaj by wykorzystać biały ryż, pełnoziarnisty ma zbyt wiele błonnika, a ten składnik nie jest potrzebny podczas wysiłku

Sól - naturalne źródło sodu

Tak, sól powinna występować w diecie sportowca. Oczywiście w dozwolonych ilościach. Jednak, jeśli na Twojej koszulce często pojawiają się białe ślady po treningu - co świadczy o dużym wydalaniu sodu z organizmu, to pamiętaj, że musisz go uzupełniać

Mleko kokosowe - źródło tłuszczu nasyconego

Nie jestem zwolenniczką mleka kokosowego, jednak by utrzymać formę stałą ciastek jest ono najlepszym rozwiązaniem. Dodatkowo tłuszcz pozwoli na dłuższe uczucie sytości podczas trwania treningu, a jego względna ilość nie obciąży nadmiernie układu pokarmowego

***do ciastek można dodać również:

  • cynamon
  • orzechy
  • inne bakalie
  • sok jabłkowy/ pomarańczowy
  • i wiele innych pomysłów, które jeszcze testuję - tak, będą przepisy :)

Mam jeszcze kilka pomysłów na dodatkowe przepisy, na pewno pojawią się na mojej stronie w najbliższym czasie - obserwuj uważnie :)

rice cakes kolarz sylwia maksym

Jak zrobić rice cakes?

  • Ugotuj ryż: przepłucz ryż dwukrotnie, następnie zalej dwuipółkrotnie większą niż ryż ilością wody, gotuj przez 20 minut i pozostaw, wyłącz palnik i zostaw pod przykryciem (możliwe, że ryż który wybrałeś wchłonie większą ilość wody, pilnuj by go nie przypalić lub ewentualnie dolej więcej wody- ma być lekko rozgotowany)
  • W garnuszku rozpuść mleko kokosowe - stałą część - wodę z mleczka kokosowego przelej do ryżu.
  • W trakcie rozpuszczania mleczka kokosowego zmiksuj ryż z wodą z puszki i solą, dodaj pokrojone daktyle (jeśli używasz suszonych daktyli, to najpierw musisz je namoczyć w wodzie)
  • Wymieszaj dokładnie całą masę, przełóż do wybranego przez Ciebie naczynia

Jak idealnie uformować kostki rice cakes?

  • na deskę do krojenia połóż papier do pieczenia
  • wyłoż na papier masę ryżową i formuj w prostokątny blok za pomocą dodatkowej deseczki
  • zaginaj rogi prostopadle i dociskaj dłonią i deseczką, w ten sposób zachowasz prawidłowe rogie ułatwiające krojenie i formowanie kostek ryżowych
  • zawiń masę w papier i wstaw do lodówki lub do zamrażarki
  • po kilku godzinach - sugeruję by masa była dobrze schłodzona lub lekko podmrożona pokrój na równe kawałki i zawiń w papier do pieczenia - to ułatwi Ci zabranie ich na trening - jeśli zbywa Ci w domu folia spożywcza, to też możesz ją wykorzystać, ale nie kupuj nowej - dbaj o środowisko :)

rice cakes paliwo z roślin

PRO TIP RICE CAKES:

  • zamroź część ciastek - wypróbowaliśmy tą metodę - sprawdza się świetnie na dłuższe wyprawy
  • ciastko jest wtedy lekko zamrożone, idealnie chłodzi, nadal pozostaje w idealnej konsystencji, nie kruszy się ani nie łamie

Testy rice cakes wypadły naprawdę wzorowo!

Ciastka były wypróbowane przeze mnie i Radka - i pierwszych chętnych - czterokrotnie podczas:

  • po zajęciach indoor cycling
  • pięciogodzinnego, zawodowego treningu kolarskiego
  • podczas 90km amatorskiej jazdy na rowerze szosowym (tempo 27-28 km/h)
  • na całodniowy wypad na mtb 

Ciasteczka ryżowe idealne

  • Ciasteczka nie zapychają, nie są rozkoszną przekąską, ale pełnią funkcję dostarczania paliwa z roślin
  • Nie kruszą się i idealnie przechowują w kieszeni spodenek lub tylnej kieszeni koszulki kolarskiej

radek krzesa bike transalp 18000 metrów

 

Koniecznie wypróbuj mój przepis i daj znać czy smakują i dodają paliwa z roślin! Lubię czytać Wasze komentarze i wiedzieć, że to co robię przynosi efekt :)

Obiecałam moim obserwatorom w social media i uczestnikom grupy PALIWO Z ROŚLIN, na facebooku - serdecznie do niej zapraszam - opublikować IDEALNY przepis na rice cakes. Zatem, jak zawsze - dotrzymuję słowa!

_______________________________________________

 

PALIWO Z ROŚLIN 

Wracając do Paliwa z roślin - jesteś już w mojej grupie?

Paliwo z roślin

Link znajdziesz tutaj Grupa Paliwo z Roślin - jednoczymy tutaj wiebicieli kuchni roślinnej, osoby które już od dawna są na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej, a także te osoby, które dopiero planują coś zmienić w swoim menu. To również grupa dla sportowców, którzy poszukują odpowiedzi na nurtujące ich pytania z tematyki diety roślinnej w sporcie. 

Zapraszam Cię serdecznie! Dołącza do nas i buduj roślinną społeczność Paliwo z roślin

sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Barto 2021-01-14 10:54:46

One są genialne!!!!!! uratowy mnie teraz w górach. dzieki za przepis

Sylwia Maksym 2021-01-18 22:22:59

będę nudna, ale powielę - na zdrowie :) cieszy mnie jak smakuje i dodaje energii to co proponuję na blogu :) <3

Magda 2020-09-02 20:08:06

Sylwia, Twoje ciasteczka uratowały mój bieg. Ultra lekkie, ultra smaczne, ultra dają kopa i zdobywa się na nich ultra. Bardzo dziękuję.

Sylwia Maksym 2020-09-09 19:47:43

Bardzo się cieszę :) Właśnie takie miało być ich zastosowanie :)

Maruś 2020-08-17 11:22:48

Mega przepis! Dzięki! Nie wiedziałem, że to takie proste!

Sylwia Maksym 2020-08-17 11:24:03

bardzo się cieszę :) na zdrowie :)

Drukuj

Czas przygotowania: 60 minut

24 porcje, 1 porcja zawiera:
Kalorie: 113,6 kcal
Białko: 1,8 g
Tłuszcze: 3,7 g
Węglowodany: 19,4 g

SKŁADNIKI:

  • 500 g ryżu białego
  • 400 ml mleczka kokosowego (wraz z wodą)
  • 5 g soli morskiej jodowanej
  • 80 g świeżych daktyli (możesz też użyć suszonych)

Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN