Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-11-06

Seleryba - czyli ryba z selera - nie tylko dla wegan

WegańskiBezglutenowy



No to daliśmy się nieźle oszukać... a właście tylko połowicznie :)
Ja byłam pewna, że "to nie wyjdzie", a Radek zapytał czy to mintaj? :)

seler udaje rybkę

Przepisów na selerybę w sieci krąży mnóstwo. Jak zwykle naczytałam się i naoglądałam i wybrałam swoją wersję, która błyskawicznie zrodziła się w głowie.
obiad wege

Seleryba jest doskonałą alternatywą dla osób, które nie lubią ości, a także dla wegan, którzy ze swojego menu wykluczają ryby.
Jest również ciekawym smaczkiem dla wszystko jedzących - w końcu wszelkie smaki należy próbować :)
Dla nas to fajna opcja, szczególnie gdy odstawiłam całkowicie mięso, a po ryby sięgam sporadycznie.

Przejdźmy do przepisu:

Seleryba - czyli ryba z selera - nie tylko dla wegan


ryba z selera

 

WYKONANIE:

  1. Seler umyj i obierz, pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej półksiężyce
  2.  Zagotuj w dużym garnku wodę, dodaj do niej sos sojowy, sos rybny, liść laurowy, kumin, 1 połamany arkusz nori, sól, pieprz
  3.  Wrzuć do wody seler i gotuj ok 20 - 25 min ( w zależności od grubości i wielkości plastrów) - seler nie może się rozgotować, musi być jędrny
  4.  Wyjmij seler z wody i pozostaw do wystudzenia
  5.  Przygotuj panierkę - zalej wrzątkiem zmielone siemię i mieszaj do powstania gęstej papki, dodaj przyprawy
  6.  Do drugiej miseczki wsyp płatki jaglane, również z przyprawami - nie podaję proporcji płatków i siemienia bo wszystko zależy od wielkości selera i ilości kawałków, które pokroisz
  7.  Potnij arkusze nori w równe plastry, owiń nimi kawałki selera
  8.  Obtaczaj w siemieniu i płatkach i smaż na rozgrzanym oleju
  9.  Jeśli nie usmażysz wszystkich kawałków możesz je zamrozić

nori i panierki

seleryba w przygotowaniu

kawałek selerybki

Ryba - co nawet widać na zdjęciach naprawdę przypomina rybkę - i w wyglądzie i w smaku
Idealnie komponuje się z kiszoną kapustą z oliwą i pieprzem


SMACZNEGO

PS. Przepis można wykorzystać na Boże Narodzenie 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN