Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-06-20

Serniczki czekoladowo - orzechowe z kaszy jaglanej

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 30 minut

7 porcji
Kalorie: 323 kcal
Białko: 10,5 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany: 30 g

SKŁADNIKI

kasza jaglana 80 g
mleko ryżowe 500 ml
ziarenka z 1 laski wanilii
gorzkie kakao 8 łyżek
olej kokosowy 2 łyżki
daktyle 120 g
masło orzechowe 4 łyżki
fistaszki 3 łyżkI


Za inspiracją Veganbanda.pl postanowiliśmy ukręcić w końcu coś słodkiego - dawno nie było u nas takich przysmaków.
Prezentujemy lekko zmodyfikowaliśmy przepis po swojemu, z wtrąceniem swoich kilku groszy :)

Serniczki doskonale smakują schłodzone, najlepiej wykonane dzień wcześniej przed podaniem.

WYKONANIE:
1. Kaszę gotujemy w mleku - wcześniej parzymy wrzątkiem by straciła goryczkę.
2. Po wchłonięciu wody dodajemy ziarenka wanilii i dokładnie blendujemy na gładką masę - w razie konieczności można dolać mleka.
3. Rozpuszczamy kakao i olej kokosowy (można dodać słodzidło) do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Daktyle blendujemy z przegotowaną wystudzoną wodą i masłem orzechowym (uwaga, ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem całej masy bez dokończenia przepisu).
5. Układamy masy warstwowo, na koniec posypujemy orzeszkami i wkładamy do lodówki.

 
domowe deserki snickers
 
słoiczki ze snickersem 

My jesteśmy zachwyceni :)
Masa jaglana była słodka dzięki temu, że gotowaliśmy ją w mleku i dodaliśmy wanilii. Idealnie komponuje się z gorzką czekoladą powstałą z kakao i słodkimi daktylami - naprawdę nie trzeba dosładzać - ksylitolem, erytrolem, miodem czy innym wynalazkiem :)

Dziękujemy Veganbanda!

SMACZNEGO

 

sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN