Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2014-12-17

Aromatyczne śledzie z cebulką na świąteczny stół

Bezglutenowy


Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie

7 porcji

SKŁADNIKI

500g śledzi (matjasy)
pieprz

ZALEWA:
2 szklanki oleju rzepakowego
5 dużych cebul
0,5 l wody
1 łyżka miodu
3 liście laurowe
5 ziarenek pieprzu
7 ziarenek ziela angielskiego
sok z 1 cytryny
sól i pieprz do smaku
 


Przepis z książki Babci. Uwielbiany przez całą rodzinę. Zawsze gości na stole w rodzinnym domu, na naszym prywatnym już nie - z racji rezygnacji z produktów odzwierzęcych. Jednak wszystkim, którzy spożywają ryby stanowczo polecam.

 

 

ŚLEDZIK Z CEBULKĄ 

 

WYKONANIE:

  1. Śledzie dokładnie opłucz (w razie konieczności mocz dłużej by wypłukać nadmiar soli)

  2. Pokrój śledzie w mniejsze kawałki, u nas wąskie paski i oprósz pieprzem

  3. Przygotuj zalewę łącząc razem wszystkie składniki - miód dodaj po schłodeniu przegotowanej wody

  4. Pokrój w drobną kostkę cebulę

  5. Układaj w słoiku warstwami - cebula, zalewa, śledzie, cebula, zalewa, śledzie

  6. Zakręć porządnie słoik, marynuj co najmniej 1 dobę.

  7. Przechowuj w lodówce do 10 dni

  8. Podawaj na talerzyku z odsączonym nadmiarem oleju

śledzie z cebulą

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie

7 porcji

SKŁADNIKI

500g śledzi (matjasy)
pieprz

ZALEWA:
2 szklanki oleju rzepakowego
5 dużych cebul
0,5 l wody
1 łyżka miodu
3 liście laurowe
5 ziarenek pieprzu
7 ziarenek ziela angielskiego
sok z 1 cytryny
sól i pieprz do smaku
 


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN