Aromat suszonych pomidorów doskonale komponuje się ze słonym śledziem dodając dodatkowego smaku, zapachu, a także i koloru.
Do zalewy wykorzystujemy "nasze" pomidorki w zalewie, których przygotowanie bardzo polecamy: SUSZONE POMIDORY W DOMOWEJ ZALEWIE. Śledzie w tej wersji zawsze gościły na naszym stole zanim jeszcze przeszliśmy na dietę wegańską.
WYKONANIE:
-
Śledzie dokładnie opłucz (w razie konieczności mocz dłużej by wypłukać nadmiar soli)
-
Pokrój śledzie w mniejsze kawałki, u nas wąskie paski i oprósz pieprzem
-
Pokrój pomidorki na kawałki. Układaj na przemian w słoiku: śledzie, warstwa pomidorków, zalewa, śledzie, warstwa pomidorków, zalewa itd.
-
Dodaj na wierzch liście laurowe i skrop sokiem z cytryny.
-
Zakręć porządnie słoik, marynuj co najmniej 1 dobę.
-
Przechowuj w lodówce do 10 dni
-
Podawaj na talerzyku z odsączonym nadmiarem oleju
SMACZNEGO