Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2015-08-02

Soczewicowe kotlety z cukinią

WegańskiBezglutenowy


Składniki

1 średnia cukinia żółta
1 średnia cukinia zielona
1 cebula biała
2 marchewki
2 pietruszki
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka mielonego kminku
Sól, pieprz
1 łyżka smalcu z kaczki
Siekana natka pietruszki


Kolejny hit - przepyszne, sycące, ostre i chrupiące kotlety soczewicowe z cukinią.

 

Wykonanie:

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy, odstawiamy na 15 min i odsączamy z wody. Wymoczoną dobę wcześniej soczewicę gotujemy ok. 30 minut i odsączamy z nadmiaru wody. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulkę drobno siekamy i smażymy na smalcu z kaczki. Do smażonej cebulki dodajemy startą marchewkę i pietruszkę i dusimy pod przykryciem do miękkości i całkowitego odparowania wody. Dodajemy soczewicę, przyprawiamy i dodajemy startą cukinię. Łączymy masę, formujemy dłońmi kotlety, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 30-35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy siekaną natką pietruszki.

Smacznego


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Składniki

1 średnia cukinia żółta
1 średnia cukinia zielona
1 cebula biała
2 marchewki
2 pietruszki
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka mielonego kminku
Sól, pieprz
1 łyżka smalcu z kaczki
Siekana natka pietruszki


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN