Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-10-25

Spring rolls - czyli warzywne zawiniątka pełne dobroci natury

WegańskiBezglutenowy


2 porcje

SKŁADNIKI

50 g makaronu ryżowego
30 g papieru ryżowego - arkusze
60 g marchewki
40 g papryki czerwonej
10 g kiełków soi / rzodkiewki / brokuła
40 g awokado
kilka listków szpinaku
100 g tofu naturalnego
20 g sosu sojowego - bezglutenowy
10 g oliwy z oliwek


Spring rollsy smakują również i jesienią :)
Stanowią ciekawą alternatywę dla sałatek, frittaty czy zwykłych kanapek - można użyć tych samych składników, ale w zdecydowanie innym wydaniu.
Forma i inwencja twórcza każdego dania zawsze ma znaczenie - czasami w niezwykły sposób możemy przemycić dodatki, których na co dzień nie lubią nasi milusińscy :)

springrolls

Spring rolls - czyli warzywne zawiniątka pełne dobroci natury

WYKONANIE:

  1. Umyj i obierz wszystkie warzywa.
  2. Pokrój bardzo drobno w paseczki.
  3. Przygotuj makaron ryżowy i papier ryżowy do zawijania według przepisu.
  4. Tofu pokrój w paski i usmaż na patelni z dodatkiem oliwy - pozostaw do ostygnięcia.
  5. Zwilż arkusz papieru ryżowego i układaj według własnej inwencji przygotowane wcześniej składniki.
  6. Zawiń w zwarty rulon.
  7. Podawaj na zimno z sosem sojowym.

kuchnia

zawijane warzywka

robimy spring rollsy

wspólny posiłek

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN