Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2019-06-12

Surówka z młodej kapusty z koperkiem i z marchewką

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 10 minut

10 porcji
Kalorie: 106 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcze: 4,1 g
Węglowodany: 16,2 g

SKŁADNIKI:

1  główka młodej kapusty (ok 2,5 kg)
1 młoda cebulka
2 marchewki
1 duży pęczek koperku

SOS:

1 łyżka soli
2 łyżki świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki  oliwy z oliwek nierafinowanej 
2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
1 łyżka syropu klonowego (lub miodu jeśli używacie)
1 łyżka soku z cytryny


Wracam do Was ze wspaniałym przepisem na przepyszną surówkę z młodej kapusty.

Wiosna - i już prawie lato - to wspaniały czas na niesamowitych warzyw i owoców. Bazarkowe stragany aż uginają się po ferią barw, smaków i tekstur, które różnorodnie możecie wykorzystać w swojej kuchni.

Jak to zawsze bywa najlepsze pomysły to te NAJPROSTSZE pomysły, taki też będzie poniższy przepis -  SMAK GWARANTOWANY.

 

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY

 

WYKONANIE:

  • Przekrój kapustę na cztery ćwiartki, poszartkuj drobno pozostawiając głąb (możesz go schrupać, jest jeszcze mięciutki i wspaniały w smaku)

  • Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach

  • Koperek drobno posiekaj

  • Z podanych składników przygotuj sos, polej nim surówkę

*tak przygotowaną surówkę możecie przechowywać do 3-4 dni, jednak rzadko pozostaje na tak długo

 

SMACZNEGO

 

PS. Tak, pasuje do wszystkiego :) (tutaj: szparagi smażone z boczniakami, natka, oliwa do tego gotowany kalafior)

 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 10 minut

10 porcji
Kalorie: 106 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcze: 4,1 g
Węglowodany: 16,2 g

SKŁADNIKI:

1  główka młodej kapusty (ok 2,5 kg)
1 młoda cebulka
2 marchewki
1 duży pęczek koperku

SOS:

1 łyżka soli
2 łyżki świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki  oliwy z oliwek nierafinowanej 
2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
1 łyżka syropu klonowego (lub miodu jeśli używacie)
1 łyżka soku z cytryny


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN