Czas przygotowania: 10 minut
10 porcji
Kalorie: 106 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcze: 4,1 g
Węglowodany: 16,2 g
SKŁADNIKI:
1 główka młodej kapusty (ok 2,5 kg)
1 młoda cebulka
2 marchewki
1 duży pęczek koperku
SOS:
1 łyżka soli
2 łyżki świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek nierafinowanej
2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
1 łyżka syropu klonowego (lub miodu jeśli używacie)
1 łyżka soku z cytryny
Wracam do Was ze wspaniałym przepisem na przepyszną surówkę z młodej kapusty.
Wiosna - i już prawie lato - to wspaniały czas na niesamowitych warzyw i owoców. Bazarkowe stragany aż uginają się po ferią barw, smaków i tekstur, które różnorodnie możecie wykorzystać w swojej kuchni.
Jak to zawsze bywa najlepsze pomysły to te NAJPROSTSZE pomysły, taki też będzie poniższy przepis - SMAK GWARANTOWANY.
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY

WYKONANIE:
-
Przekrój kapustę na cztery ćwiartki, poszartkuj drobno pozostawiając głąb (możesz go schrupać, jest jeszcze mięciutki i wspaniały w smaku)
-
Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach
-
Koperek drobno posiekaj
-
Z podanych składników przygotuj sos, polej nim surówkę
*tak przygotowaną surówkę możecie przechowywać do 3-4 dni, jednak rzadko pozostaje na tak długo
SMACZNEGO
PS. Tak, pasuje do wszystkiego :) (tutaj: szparagi smażone z boczniakami, natka, oliwa do tego gotowany kalafior)

Sylwia Maksym
Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.