Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-12-01

Świąteczny pasztet z warzyw z żurawiną - wegański i bezglutenowy

WegańskiBezglutenowySłodki


12 porcji 
Kalorie: 289 kcal
Białko: 7,5 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 35 g

SKŁADNIKI

250 g kaszy jaglanej
2 sztuki marchewki
1 sztuka selera
2 sztuki pietruszki (korzeń)
150 g suszonej żurawiny
250 g ziaren słonecznika
100 g ulubionych owoców suszonych (u nas morele i figi)
 3 sztuki cebuli
 20 ml oliwy z oliwek
 szczypta: pieprz, sól, kumin, kurkuma, papryka czerwona


Pasztecik ten jest świetną alternatywą do znanych wszystkim pasztetów mięsnych (najczęściej z tego co zostało po gotowaniu rosołu) :)
Wystarczy użyć ulbionych składników - warzywa, bakalie, orzechy - i dodać do nich kaszę jaglaną, która nada idealną strukturę.
Dodająć żurawiny nadajemy mu w pełni świąteczny charakter idealnie pasujący na bożonarodzeniowy stół.
Spróbujcie!

Świąteczny pasztet z warzyw z żurawiną

warzywny pasztet

WYKONANIE:

  1. Owoce suszone zalej ciepłą wodą i odstaw na około 30 minut
  2. Pokrój drobno cebule i usmaż na oliwie z oliwek wraz z przyprawami
  3. Zetrzyj na grubych oczkach marchew, seler i pietruszkę - dodaj do cebulki i usmaż do momentu odparowania wody
  4. Kaszę ugotuj do miękkości - według instrukcji na opakowaniu (przelej najpierw wrzątkiem by straciła goryczkę)
  5. Słonecznik upraż na suchej patelni by wydobył piękny aromat
  6. Usmażoną cebulkę wraz z warzywami, ugotowaną kaszę i podprażony słonecznik dokładnie zmiksuj na gładko
  7. Dodaj odsączone i pokrojone owoce, dokładnie wymieszaj
  8. Przełóż do foremki do pieczenia - posmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia
  9. Zapiekaj w 180 stopniach przez ok 60 - 65 minut - sprawdzaj patyczkiem - masa musi być sucha

pasztet z warzyw

pasztet świąteczny bezglutenowy

Pasztet najlepiej smakuje gdy odstoi w lodówce - staje się te wtedy twardy i zdatny do krojenia w idealne plastry.
Jest lekki, słodki i przepyszny - mięsożercy zazwyczaj pytają czy to z kurczaka ;)


SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

12 porcji 
Kalorie: 289 kcal
Białko: 7,5 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 35 g

SKŁADNIKI

250 g kaszy jaglanej
2 sztuki marchewki
1 sztuka selera
2 sztuki pietruszki (korzeń)
150 g suszonej żurawiny
250 g ziaren słonecznika
100 g ulubionych owoców suszonych (u nas morele i figi)
 3 sztuki cebuli
 20 ml oliwy z oliwek
 szczypta: pieprz, sól, kumin, kurkuma, papryka czerwona


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN