Czas przygotowania: 20 minut
20 roladek
Kalorie: 70 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 4,5 g
Węglowodany: 2,5 g
SKŁADNIKI
150 g wędzonego dzikiego łososia
450 g mrożonego szpinaku
4 jajka
300 g serka koziego
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku
Banalna w wykonaniu, a jak pyszna, niesamowicie elegancka i wytworna, stanowi świetne połączenie smaków, w którym zanurzą się wielbiciele wyszukanych dań.
Często gościła na naszym stole zanim zrezygnowaliśmy z produktów odzwierzęcych. Również nadal znajduje się w jadłospisach moich Pacjentów, którzy prowadzą standardowe diety.

WYKONANIE:
1. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na patelni, dodajemy rozgnieciony czosnek, sól pieprz.
2. Po przestudzeniu łączymy z 4 żółtkami.
3.Dodajemy ubite na sztywną pianę białka, wylewamy całość na dużej prostokątnej formie do ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na 10-12 minut.
4. Po wyjęciu studzimy, smarujemy serkiem kozim, układamy łososia i chowamy do lodówki na kilka godzin.


SMACZNEGO
Sylwia Maksym
Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.