Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2014-12-28

Zielona roladka z łososiem

Bezglutenowy


Czas przygotowania: 20 minut

20 roladek
Kalorie: 70 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 4,5 g
Węglowodany: 2,5 g

SKŁADNIKI

150 g wędzonego dzikiego łososia
450 g mrożonego szpinaku
4 jajka
300 g serka koziego
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku


Banalna w wykonaniu, a jak pyszna, niesamowicie elegancka i wytworna, stanowi świetne połączenie smaków, w którym zanurzą się wielbiciele wyszukanych dań.

Często gościła na naszym stole zanim zrezygnowaliśmy z produktów odzwierzęcych. Również nadal znajduje się w jadłospisach moich Pacjentów, którzy prowadzą standardowe diety.

 

rolada szpinakowa

 

WYKONANIE:

1. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na patelni, dodajemy rozgnieciony czosnek, sól pieprz.
2. Po przestudzeniu łączymy z 4 żółtkami.
3.Dodajemy ubite na sztywną pianę białka, wylewamy całość na dużej prostokątnej formie do ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na 10-12 minut.
4. Po wyjęciu studzimy, smarujemy serkiem kozim, układamy łososia i chowamy do lodówki na kilka godzin.

szpinak z łososiem

roladka ze szpinakiem i łososiem


SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 20 minut

20 roladek
Kalorie: 70 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 4,5 g
Węglowodany: 2,5 g

SKŁADNIKI

150 g wędzonego dzikiego łososia
450 g mrożonego szpinaku
4 jajka
300 g serka koziego
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN