Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2020-03-14

Tofucznica ze szparagami

Wegański


Czas przygotowania: 10 minut

1 porcja zawiera:
Kalorie: 410 kcal
Białko: 28,3 g
Tłuszcze: 20,6 g
Węglowodany: 34,2 g

SKŁADNIKI:

180 g tofu naturalnego (lub wędzonego)  - 1 kostka
35 g cebuli - 1/2 małej sztuki
4 g oliwy z oliwek - 1 łyżeczka
przyprawy: sól kala namak, kurkuma, kumin, sól, pieprz
125 g szparag 
chleb żytni na zakwasie (25 g)


Powoli zbliża się sezon na moje ulubione warzywo - szparagi. Te, które wykorzystałam do dzisiejszego przepisu nie są jeszcze super wyśmienite i na pewno nie rodzime, ale już nie mogłam się powstrzymać - tym bardziej, że promocyjna cena zdecydowanie zachęcała do ich kupna.

Szparagi możecie wykorzystać na wiele sposobów. Pasują naprawdę do wszystkiego. Dziś dzięki nim wymyśliłam kolejną wersję tofucznicy, a jako dodatek kolorystyczny wykorzystałam rzodkiewki, których nigdy w naszej lodówce nie brakuje.

 

Spróbujcie i sami eksperymentujcie z tofucznica. Chętnie zobaczę Wasze pomysły!

 

Tofucznica ze szparagami i rzodkiewką

 

WYKONANIE:

  • Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj pokrojoną cebulkę, podsmaż. 

  • Rozkrusz w palcach tofu naturalne (lub wędzone) i przysmaż do momentu zarumienienia.

  • Dodaj sól kala namak, kurkumę, kumin, sól, pieprz.

  • W tym czasie ugotuj (2-3) minuty szparagi, odsącz z wody

  • Smaż ok 4-5 minut, dodaj pokrojoną w plastry rzodkiewkę, podsmaż ok 2-3 minut, wyłącz grzanie pod patelnią i dodaj szparagi.

  • Podaj z pieczywem.

 

SMACZNEGO!

 

A tutaj inne wydania tofucznicy:


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Aktualnie obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej. Jestem entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 10 minut

1 porcja zawiera:
Kalorie: 410 kcal
Białko: 28,3 g
Tłuszcze: 20,6 g
Węglowodany: 34,2 g

SKŁADNIKI:

180 g tofu naturalnego (lub wędzonego)  - 1 kostka
35 g cebuli - 1/2 małej sztuki
4 g oliwy z oliwek - 1 łyżeczka
przyprawy: sól kala namak, kurkuma, kumin, sól, pieprz
125 g szparag 
chleb żytni na zakwasie (25 g)


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN