Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2020-11-14

Odpicowana tofucznica zmieniająca życie

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 10 minut

  • 1 porcja
  • Kalorie: 360,5 kcal
  • Białko: 28,7 g
  • Tłuszcze: 17,4 g
  • Węglowodany: 25,6 g

SKŁADNIKI

  • 180 g tofu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli
  • sól kala namak, pieprz, kurkuma, chili - do smaku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • pomidorki koktajlowe
  • dowolne kiełki (tutaj kiełki słonecznika)

Kiedyś unikałam wykorzystywania nazewnictwa zarezerwowanego dla osób prowadzących standardową dietę miesną, podczas nazywania roślinnych przepisów bez mięsa i nabiału. Ale czasami się po prostu nie da! Zresztą, nazywajmy wszystko jak chcemy :) Mamy pełną dowolność smaku, wyobraźni, zachcianek i składników - bardzo proszę :)

Bo.... jak i jakie znaleźć inne określenie na tofucznicę? Jajecznica bez jajek? No weź :) To musi być po prostu TOFUCZNICA!

 

Czemu to tofu nie smakuje?

Wielokrotnie w podcastach opowiadam o swojej pierwszej przygodzie z tofu - fuuu! Smakuje jak chusteczka! Okropna, mokra chusteczka! Ale gadałam głupoty! :) Tofu jest wspaniałe, ale trzeba je pokromić. Zawsze, każdemu składnikowi i potrawie daje "kilka podejść". Chcę wykorzystać jego walory i możliwości na 100% i wiesz co? Całkiem nieźle mi to wychodzi :)

 

Tofucznica odmienia tofu!

Obecnie TOFU uwielbiam pod wieloma postaciami. Na słodko, słono, pikantnie i w ziołach, piekę je, smażę, blenduję, jem na zimno i surowo - w każdej propozycji może być ekstra. Ale w formie tofucznicy to po prostu smakowe, roślinne niebo :) Serio, jak bum cyk cyk! Czemu ta tofucznica odmienia życie? Bo uczy Cię wykorzystywania przypraw, płatków drożdżowych i przede wszystkim warzyw - naprawdę tutaj jest pełna dowolność :)

 

Poznaj mój przepis na przepyszną 

Tofucznicę z warzywami i płatkami drożdżowymi

tofucznica jajecznica wegańskie roślinne paliwo sylwia maksym

 

WYKONANIE tofucznicy:

  • Na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulkę
  • Dodaj pokruszone w palcach tofu, dolej wodę lub bulion warzywny
  • Kiedy tofu wchłonie płyn dopraw kurkumą, pieprzem, solą kala namak i sosem sojowym
  • Po 2-4 minutach pomidory koktajlowe (możesz je wcześniej przekroić na pół)
  • Na koniec posyp tofucznicę płatkami drożdżowymi (naprawdę odmieniają jej smak!), dokładnie wymieszaj
  • Podaj z kiełkami i ulubionym pieczywem (wskazówka: możesz zrobić z niego grzanki)

SMACZNEGO!

*dodatki (u mnie pomidory i kiełki) są uzależnione od Twoich preferencji, ale dodatek warzyw to OBOWIĄZEK ;)

 

I co? Przekonałam Cię do tofu? Smakuje? Tofucznica jest ekstra, prawda? :) Podziel się w komentarzu swoimi wrażeniami :)


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym i jestem dietetykiem wspierającym iddę roślinnego odżywiania. Uczę jak jeść zdrowo dostarczając paliwa z roślin i ograniczając ilość spożywanego mięsa w codziennym menu, bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 10 minut

  • 1 porcja
  • Kalorie: 360,5 kcal
  • Białko: 28,7 g
  • Tłuszcze: 17,4 g
  • Węglowodany: 25,6 g

SKŁADNIKI

  • 180 g tofu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli
  • sól kala namak, pieprz, kurkuma, chili - do smaku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • pomidorki koktajlowe
  • dowolne kiełki (tutaj kiełki słonecznika)

Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN