Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-02-03

Wegański sernik aksamitny na bezglutenowym spodzie

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 15 minut + 50 minut pieczenia

16 kawałków, jeden zawiera:
Kalorie: 160 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 8 g
Węglowodany: 15 g

SKŁADNIKI

Na kwadratową blaszkę 28 cm x 28 cm

SPÓD:
u mnie szklanka moczki - Ty wykorzystaj szklankę namoczonych bakalii i orzechów
3/4 szklanki zmielonych płatków jaglanych
5 łyżek kakao

MASA SEROWA:
600 g naturalnego tofu
40 g budyniu waniliowego
150 g jogurtu sojowego
1/2 szklanki zmielonego na puder ksylitolu

POLEWA:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju rzepakowego


To już mój trzeci tofurnik, tym razem powstał dość spontanicznie, z potrzeby osłodzenia pracowitego weekendu i rozpieszczenia kubków smakowych naszych gości - niech poczują moc paliwa z roślin

Jak zwykle uwielbiam różne dziwne kombinacje, wykorzystywanie składników, z którymi na pozór nie wiadomo co zrobić i do czego zużyć. Tak właśnie odnalazłam w zamrażarce wigilijną moczkę (tradycyjne słodkie danie w kuchni śląskiej będące mieszanką różnych bakalii, orzechów, piernika i ciemnego piwa). Jako, że smakuje ona wybitnie tylko w wigilię, a Radek zawsze twierdził, że jest zbyt słodka (nawet dla NIEGO! - szok :)), więc też niechętnie ją zjada.

Tak więć odmroziłam moczkę, zmieliłam w młynku płatki jaglane, dodałam sporą ilość kakao i powstał mega pyszny i przede wszystkim zwarty spód do tofurnika :)

Samą masę stworzyłam już bez udziału kaszy jaglanej - jak miało to miejsce w tych przepisach 

Za to by utrzymać gęstą konsystencję dodałam budyń waniliowy. Wyszło naprawdę aksamitne, delikatne i no kurcze pyszne :)

Do rzeczy, koniec opowiadań. Zapraszam Was po legalny przepis na:



WANILIOWY TOFURNIK NA BEZGLUTENOWYM SPODZIE

ciacho body idea

WYKONANIE:

  • Użyj jak ja mrożonej moczki (daktyle, figi, śliwki, rodzynki, morele, orzechy włoskie, migdał) lub mieszanki suszonych owoców i orzechów.
  • Zalej je ciepłą wodą i odstaw na 15 minut
  • Zmiel w młynku płatki jaglane i dodaj kakao
  • Zmiksuj owoce wraz z orzechami, dodaj zmielone płatki z kakao
  • Masa musi się dobrze kleić, jeżeli będzie zbyt sucha to dolej wody z moczenia owoców
  • Wyłóż masą spód foremki i dobrze dociśnij, wstaw do lodówki na czas wykonania masy serowej
  • Tofu zmiksuj na gładko dodając jogurt, dodaj budyń i zmielony ksylitol, miksuj do połączenia składników
  • Przelej masę serową na kakaowy spód i wstaw do piekarnika
  • Piecz przez 15 minut w 200 stopniach (góra-dół) następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 40 minut (góra-dół)

Mój sernik przypiekł się zmieniając kolor tylko z jednego rogu, stąd zmiana temperatury, która okazała się dla niego bardzo korzystna

  • 10. Wystudź sernik, najlepiej w lodóce przez noc
  • 11. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj olej i mieszaj do momentu połączenia składników
  • 12. Polej sernik czekoladą


spód z kakao

masa tofurnikowa

tofurniczek

serniczek bez mleka

tofu sernik

vege tofurnik

 

Znika bardzo szybko - uwaga :)

Spód jest mocno zwarty, ale nie twardy, dobrze się kroi. Środek idealnie kremowy i aksamitny, góra mocno czekoladowa, co idealnie równoważy wszystkie smaki - naprawdę polecam.

Jutro robię kolejny, bo został tylko jeden kawałek (tak, mieliśmy gości - nie zjedliśmy wszystkiego sami) :)

 

tofurnik

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 15 minut + 50 minut pieczenia

16 kawałków, jeden zawiera:
Kalorie: 160 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 8 g
Węglowodany: 15 g

SKŁADNIKI

Na kwadratową blaszkę 28 cm x 28 cm

SPÓD:
u mnie szklanka moczki - Ty wykorzystaj szklankę namoczonych bakalii i orzechów
3/4 szklanki zmielonych płatków jaglanych
5 łyżek kakao

MASA SEROWA:
600 g naturalnego tofu
40 g budyniu waniliowego
150 g jogurtu sojowego
1/2 szklanki zmielonego na puder ksylitolu

POLEWA:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju rzepakowego


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN