Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-02-03

Wegański sernik aksamitny na bezglutenowym spodzie

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 15 minut + 50 minut pieczenia

16 kawałków, jeden zawiera:
Kalorie: 160 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 8 g
Węglowodany: 15 g

SKŁADNIKI

Na kwadratową blaszkę 28 cm x 28 cm

SPÓD:
u mnie szklanka moczki - Ty wykorzystaj szklankę namoczonych bakalii i orzechów
3/4 szklanki zmielonych płatków jaglanych
5 łyżek kakao

MASA SEROWA:
600 g naturalnego tofu
40 g budyniu waniliowego
150 g jogurtu sojowego
1/2 szklanki zmielonego na puder ksylitolu

POLEWA:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju rzepakowego


To już mój trzeci tofurnik, tym razem powstał dość spontanicznie, z potrzeby osłodzenia pracowitego weekendu i rozpieszczenia kubków smakowych naszych gości - niech poczują moc paliwa z roślin

Jak zwykle uwielbiam różne dziwne kombinacje, wykorzystywanie składników, z którymi na pozór nie wiadomo co zrobić i do czego zużyć. Tak właśnie odnalazłam w zamrażarce wigilijną moczkę (tradycyjne słodkie danie w kuchni śląskiej będące mieszanką różnych bakalii, orzechów, piernika i ciemnego piwa). Jako, że smakuje ona wybitnie tylko w wigilię, a Radek zawsze twierdził, że jest zbyt słodka (nawet dla NIEGO! - szok :)), więc też niechętnie ją zjada.

Tak więć odmroziłam moczkę, zmieliłam w młynku płatki jaglane, dodałam sporą ilość kakao i powstał mega pyszny i przede wszystkim zwarty spód do tofurnika :)

Samą masę stworzyłam już bez udziału kaszy jaglanej - jak miało to miejsce w tych przepisach 

Za to by utrzymać gęstą konsystencję dodałam budyń waniliowy. Wyszło naprawdę aksamitne, delikatne i no kurcze pyszne :)

Do rzeczy, koniec opowiadań. Zapraszam Was po legalny przepis na:



WANILIOWY TOFURNIK NA BEZGLUTENOWYM SPODZIE

ciacho body idea

WYKONANIE:

  • Użyj jak ja mrożonej moczki (daktyle, figi, śliwki, rodzynki, morele, orzechy włoskie, migdał) lub mieszanki suszonych owoców i orzechów.
  • Zalej je ciepłą wodą i odstaw na 15 minut
  • Zmiel w młynku płatki jaglane i dodaj kakao
  • Zmiksuj owoce wraz z orzechami, dodaj zmielone płatki z kakao
  • Masa musi się dobrze kleić, jeżeli będzie zbyt sucha to dolej wody z moczenia owoców
  • Wyłóż masą spód foremki i dobrze dociśnij, wstaw do lodówki na czas wykonania masy serowej
  • Tofu zmiksuj na gładko dodając jogurt, dodaj budyń i zmielony ksylitol, miksuj do połączenia składników
  • Przelej masę serową na kakaowy spód i wstaw do piekarnika
  • Piecz przez 15 minut w 200 stopniach (góra-dół) następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 40 minut (góra-dół)

Mój sernik przypiekł się zmieniając kolor tylko z jednego rogu, stąd zmiana temperatury, która okazała się dla niego bardzo korzystna

  • 10. Wystudź sernik, najlepiej w lodóce przez noc
  • 11. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj olej i mieszaj do momentu połączenia składników
  • 12. Polej sernik czekoladą


spód z kakao

masa tofurnikowa

tofurniczek

serniczek bez mleka

tofu sernik

vege tofurnik

 

Znika bardzo szybko - uwaga :)

Spód jest mocno zwarty, ale nie twardy, dobrze się kroi. Środek idealnie kremowy i aksamitny, góra mocno czekoladowa, co idealnie równoważy wszystkie smaki - naprawdę polecam.

Jutro robię kolejny, bo został tylko jeden kawałek (tak, mieliśmy gości - nie zjedliśmy wszystkiego sami) :)

 

tofurnik

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 15 minut + 50 minut pieczenia

16 kawałków, jeden zawiera:
Kalorie: 160 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 8 g
Węglowodany: 15 g

SKŁADNIKI

Na kwadratową blaszkę 28 cm x 28 cm

SPÓD:
u mnie szklanka moczki - Ty wykorzystaj szklankę namoczonych bakalii i orzechów
3/4 szklanki zmielonych płatków jaglanych
5 łyżek kakao

MASA SEROWA:
600 g naturalnego tofu
40 g budyniu waniliowego
150 g jogurtu sojowego
1/2 szklanki zmielonego na puder ksylitolu

POLEWA:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju rzepakowego


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN