Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2021-08-26

Hiszpańska tortilla de patatas ze szparagami

Wegetariański


Czas przygotowania: 60 minut

6 porcji, 1 porcja zawiera:
Kalorie: 214kcal
Białko: 7,2g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 14g

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek „zerówek”
  • 4-5 małych ziemniaków
  • 2 białe cebule
  • 1 czerwona cebula
  • 6 sztuk szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli jodowanej
  • 1 łyżeczka pieprzu

Mam dla Ciebie wspaniały przepis na hiszpański omlet - czyli tortilla de patatas ze szparagami.

Gdy próbujesz tego wspaniałego hiszpańskiego specjału, marzysz by odtworzyć identyczny smak w domu... wydaje się trudne? Ależ skąd! Spróbuj mojej, prostej w wykonaniu wersji. Najtrudniejszym momentem jest odwracanie tortilli na patelni, a cała reszta to pestka!

Moja wersja jest ze szparagami, jednak śmiało poza sezonem możesz zamienić je na bób, zielony groszek, kukurydzę, paprykę czerwoną, fasolkę szparagową, pomidory - świeże lub suszone, jarmuż czy szpinak - pełna dowolność.

 

TORTILLA DE PATATAS ZE SZPARAGAMI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

 

WYKONANIE:

  • Cebule obierz i pokrój na drobne piórka. Czosnek obierz i pokrój w malutkie plasterki.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w drobne plastry.
  • Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, dodaj cebulę, podsmaż do momentu uzyskania złotego koloru, dodaj czosnek i ziemniaki, przemieszaj całość.
  • Przykryj pokrywką patelnię i smaż ok 15-18 minut aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozpadające się.
  • Do dużej miski wbij jajka, dodaj przyprawy, ubij jajka do momentu aż zaczną się pienić. Odstaw.
  • Zdejmij z ognia cebulkę z czosnkiem i ziemniakami, przełóż do masy jajecznej, a na patelnię dodaj pokrojone w mniejsze kawałki szparagi, podsmaż je przez 3-4 minuty, dodaj do masy jajecznej.
  • Wymieszaj dokładnie całą masę jajeczną z ziemniakami, cebulką, czosnkiem i szparagami, przelej z powrotem na patelnię. Przykryj pokrywką i smaż do momentu ścięcia się góry tortilli. Podważaj od czasu do czasu jej brzegi za pomocą szpatułki, tak by masa nie przywierała do patelni.
  • Teraz najtrudniejszy moment, musisz przełożyć tortillę na naczynie. Najlepiej zrobić to przykładając od góry do patelni talerz o większej niż patelnia średnicy i przerzucić tortillę na talerz, a potem zsunąć ją z powrotem na patelnię.
  • Przykryj ponownie tortillę pokrywką i smaż przez kilka minut, aż tortilla będzie całkowicie zwarta. 

Wskazówki:

  • Przepis na patelnię o średnicy 24 cm – możesz użyć mniejszej i zrobić dwie tortille, które na pewno będzie łatwiej Ci obrócić na drugą stronę
  • Zamiast szparagów możesz dodać zielony groszek (świeży, nie konserwowy) pomidory – świeże lub suszone, a także ugotowaną fasolkę szparagową. 
  • Oryginalna tortilla jest tylko z cebulką, ziemniakami i jajkiem, ale nie musisz się ograniczać.

 

Smacznego! Podziel się z innymi tym przepisem udostępniając link.

 

Ps. Wpis powstał w ramach współpracy z Jeronimo Martins i znajdziesz go w magazynie Lato & Futbol dostępnym w sieci sklepów Biedronka - serdecznie polecam :)

sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN