Przepis na NAJLEPSZE MAKÓWKI, przekazywany w naszej rodzinie już od wielu lat wydawał się nie do ruszenia. Spróbowałam go jednak ciut zmienić na wersję wegańska i bezglutenową i całe szczęście nie stracił na swojej wykwintności, smaku i prostocie wykonania.
Makówki są słodkie, delikatne w smaku i co najważniejsze nadal tradycyjne.
Na naszym stole na pewno zagoszczą - dzisiejsze tuż po wykonaniu przekazaliśmy w prezencie w dobre ręce, które nakarmią potrzebujących - fajnie jest pomagać :)
Makówki z bakaliami i kokosem
WYKONANIE:
- Zmiel 2-3 krotnie mak - możesz też kupić mielony (najlepiej mielony na świeżo)
- Zalej wrzątkiem migdały, obierz ze skórki, pokrój.
- Rodzynki zalej ciepłą wodą w celu ich namoczenia.
- Ugotuj do miękkości w dwóch szklankach mleka sojowego i dodaj reszty wody (płynu 2 razy więcej niż maku objętościowo)
- Mieszaj mak od czasu do czas by się nie przypalił ani nie przywarł do dna garnka (możesz w czasie gotowania dodawać wody - zawsze gorącej)
- Dodaj migdały i rodzynki do gotującej się masy i gotuj jeszcze przez 15 minut.
- Zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia (masa makowa musi być lejąca)
- Po lekkim wystudzeniu dodaj syrop klonowy, dokładnie wymieszaj
- Wyłóż dno naczynia ciasteczkami lub sucharkami - ewentualnie bułką - i nakładaj na warstwę masę makową - utwórz w ten sposób na zmianę 3 - 4 warstawy.
- Wierzch posyp wiórkami kokosowymi
- Odstaw w chłodne miejsce lub do lodówki
SMACZNEGO