Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-12-04

Tradycyjne makówki z bakaliami i kokosem w odchudzonej wersji

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 90 minut

12 porcji
Kalorie: 250 kcal
Białko: 9 g
Tłuszcze: 15,5 g
Węglowodany: 22,5 g

SKŁADNIKI

200 g maku (zmielony kilkakrotnie)2 szklanki mleka sojowego
woda (do gotowania maku)
100 g syropu klonowego
70 g rodzynek
100 g migdałów
50 g kokosa
100 g kruchych ciastecek bezglutenowych (dla osób tolerujących gluten - sucharki)


Przepis na NAJLEPSZE MAKÓWKI, przekazywany w naszej rodzinie już od wielu lat wydawał się nie do ruszenia. Spróbowałam go jednak ciut zmienić na wersję wegańska i bezglutenową i całe szczęście nie stracił na swojej wykwintności, smaku i prostocie wykonania.

Makówki są słodkie, delikatne w smaku i co najważniejsze nadal tradycyjne.

Na naszym stole na pewno zagoszczą - dzisiejsze tuż po wykonaniu przekazaliśmy w prezencie  w dobre ręce, które nakarmią potrzebujących - fajnie jest pomagać :)

Makówki z bakaliami i kokosem 

WYKONANIE:

  1. Zmiel 2-3 krotnie mak - możesz też kupić mielony (najlepiej mielony na świeżo)
  2. Zalej wrzątkiem migdały, obierz ze skórki, pokrój.
  3. Rodzynki zalej ciepłą wodą w celu ich namoczenia.
  4. Ugotuj do miękkości w dwóch szklankach mleka sojowego i dodaj reszty wody (płynu 2 razy więcej niż maku objętościowo)
  5. Mieszaj mak od czasu do czas by się nie przypalił ani nie przywarł do dna garnka (możesz w czasie gotowania dodawać wody - zawsze gorącej)
  6. Dodaj migdały i rodzynki do gotującej się masy i gotuj jeszcze przez 15 minut.
  7. Zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia (masa makowa musi być lejąca)
  8. Po lekkim wystudzeniu dodaj syrop klonowy, dokładnie wymieszaj 
  9. Wyłóż dno naczynia ciasteczkami lub sucharkami - ewentualnie bułką - i nakładaj na warstwę masę makową - utwórz w ten sposób na zmianę 3 - 4 warstawy.
  10. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi
  11. Odstaw w chłodne miejsce lub do lodówki

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 90 minut

12 porcji
Kalorie: 250 kcal
Białko: 9 g
Tłuszcze: 15,5 g
Węglowodany: 22,5 g

SKŁADNIKI

200 g maku (zmielony kilkakrotnie)2 szklanki mleka sojowego
woda (do gotowania maku)
100 g syropu klonowego
70 g rodzynek
100 g migdałów
50 g kokosa
100 g kruchych ciastecek bezglutenowych (dla osób tolerujących gluten - sucharki)


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN